IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата предлага нов дълг за 500 млн. лева на 15 ноември

На десетия за тази година аукцион ще се проведе търг за продажба на лихвоносни съкровищни облигации с падеж 17 май 2025 г.

17:08 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

На 15 ноември Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност три години и шест месеца (1277 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с падеж 17 май 2025 г., съобщи централната банка.

На десетия аукцион за тази година Министерството на финансите предлага държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 500 млн. лева при 0,00% годишен лихвен процент. Датата на плащане е 17 ноември.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени, поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че финансовото ведомство ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 301 21 110 от 17 ноември 2021 г. на аукционен принцип.

Investor.bg припомня, че към края на август брутният външен дълг (частен и държавен) на България нараства като част от брутния вътрешен продукт (БВП). Към 31 август той възлиза на 41,184 млрд. евро. Брутният външен дълг на сектор "Държавно управление" в края на месеца е 8,417 млрд. евро и в сравнение с година по-рано той се увеличава с 36,2%.

Досега през годината държавата емитира на вътрешните пазари нов дълг в размер на 3 млрд. лева. На тези пазари основни участници са банките и пенсионните фондове. Засега обаче, в навечерието на изборите, от финансовото министерство отказват да коментират излизане на външните пазари.

Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за тази година е 4,5 млрд. лева и до края на годината на разположение остават 1,5 млрд. лева.

Провеждането на търгове за продажба на дългови ценни книжа в последно време може да се обясни с очаквания бюджетен дефицит в края на годината. След последната актуализация на бюджета се планира годината да приключи с 4,7 млрд. лв. недостиг в хазната.

Дефицит в размер на 343 млн. лева на месечна база се получи в края на октомври. Това беше първият месец, в който започна изплащането на 120 лева добавки към пенсиите. Министерството на финансите предупреди, че през последните два месеца на годината очаква разходите да нараснат значително, като към традиционно по-високите капиталови разходи и тези, свързани със зимния период, ще бъде финансирана и основната част от анти-Covid мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още