IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KBC придобива "Райфайзенбанк България"*

Сделката е на стойност 1,15 млрд. евро и включва и дъщерните дружества на банката

09:02 | 15.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Базираната в Белгия банка KBC (KBC) и базираната в Австрия Raiffeisen Bank International (RBI) са постигнали споразумение тази сутрин KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност в България на RBI (“Райфайзенбанк България”). Това съобщиха от KBC Груп България.

Сделката на стойност 1,15 млрд. евро включва също така изцяло притежаваните от "Райфайзенбанк България" нейни дъщерни дружества "Райфайзен Лизинг България", "Райфайзен Асет мениджмънт" (България), "Райфайзен Застрахователен брокер" (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и "Райфайзен Сървис".

KBC Груп присъства в България чрез „Обединена българска банка“ (ОББ), ДЗИ (Застраховане), „ОББ Интерлийз“, „ОББ Пенсионно осигуряване“, „ОББ Асет Мениджмънт“, „ОББ Факторинг“, „ОББ Застрахователен брокер“ и „KBC Клон България“. На 30 юли 2021 г. KBC придоби животозастрахователната и пенсионноосигурителна дейност на NN в България.

Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 г. След като това се случи, ще се пристъпи към сливане на между „Райфайзенбанк България“ и ОББ, което ще позволи на KBC да укрепи позициите си на българския банков пазар. Прогнозното обединено дружество ще постигне 18,2% пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10,3% пазарен дял на ОББ) и ще заеме второ място по отношение на кредитите (17% прогнозен пазарен дял). 

Очаква се сделката да има положителен ефект върху доходността на акциите от първата година нататък, при което покупната цена представлява 1,64 пъти прогнозната балансова стойност на нетните активи на целевата компания за 2022 г. и 12,5 пъти коефициента цена/приходи (P/E) (на база прогнозните приходи за 2022 г).

„На база лостовия ефект от обединеното дружество и експертния опит на KBC, ползите от синергиите се очаква бързо да нараснат от около 12 млн. евро през 2022 г. до приблизително 29 млн. евро през 2024 г. и да останат на приблизителни нива, надхвърлящи 25 млн. евро през периода от 2025 до 2031 г. (преди данъци). Сделката ще има капиталов ефект около -1 процентен пункт върху базовия собствен капитал от първи ред на KBC Груп (CET1) (3-то тримесечие на 2021 г.: 16,4% при пълно натоварване, съгласно Датския компромис) при сключването“, се посочва още в прессъобщението.

От Raiffeisen Bank International коментираха, че сделката ще добави приблизително 90 базисни пункта към базовия собствен капитал от първи ред  (CET1 ratio) на банката, което ще ѝ даде възможност да алокира допълнителен капитал на ключови пазари и да ускори растежа там. Финалното отражение върху базовия собствен капитал от първи ред ще зависи от балансовите числа на RBI и Райфайзенбанк (България) ЕАД при приключването на сделката.

Въпреки постоянната рентабилност и сила на бизнеса на RBI в България решението за продажба е повлияно преди всичко от възможността за пренасочване на капитал, за да се възползва от атрактивни възможности за растеж и увеличаване на мащаба на ключовите пазари на финансовата институция, обясниха още от банката.

„Райфайзенбанк България“ е в страната от 1994 г. и има мрежа от 122 банкови клона. Кредитната институция е на шесто място на пазара, като активите ѝ заемат дял от 7,9%, а кредитите са 8,4% от заемите в България. В банката работят 2500 служители, обслужващи 635 хил. клиенти.

В края на първото полугодие на 2021 г. дружеството има кредитен портфейл от 3,3 млрд. евро (от който 36% корпоративни кредити, 64% ритейл, МСП и микробизнес кредити), 4,2 млрд. евро депозити и 5,2 млрд. евро активи и нетна печалба от 27 млн. евро. Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на дружеството към първото полугодие на 2021 г. възлиза на 16,4%.

KBC Груп е в България от 2007 г., като през 2009 г. KBC Група определи страната ни за един от основните си пазари. ОББ е сред първите 3 банки в България по отношение на активите, а ДЗИ поддържа първо място по отношение на пазарен дял на застрахователния пазар. „ОББ Интерлийз“ заема водеща позиция в България. „ОББ Асет Мениджмънт“ е местното дружество за управление на активи на групата, което сега доминира на местния пазар, като над една четвърт от активите му се държат от български фондове.

„Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на една година. Ние сме се позиционирали като силен пазарен играч, предоставящ пълния набор от висококачествени банкови, застрахователни услуги, услуги за управление на активи и лизинг. Придобиването на „Райфайзенбанк България“ е още едно доказателство за нашия ангажимент към българския пазар и за подкрепата ни към българската икономика. Ние сме изключително щастливи, че придобиваме един висококачествен бизнес с отлична репутация и управленски екип” , коментира сделката Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп, цитиран в прессъобщението. 

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес направление „Международни пазари” в KBC Груп, добави, че новата сделка е в синхрон със стратегията на банката за развитие. „Тази инвестиция ни позволява да използваме част от капитала на нашата група като инвестиционна възможност за стимулиране на франчайза, постигане на синергии и устойчиво увеличение на стойността на пазар, който групата познава отблизо. В крайна сметка ние вярваме, че „Райфайзенбанк България“ и заинтересованите страни на KBC ще извлекат полза от обединяването на силните ни страни”, каза Андронов.

Питър Рубен, кънтри мениджър на KBC за България, обобщи, че сделката ще помогне на групата да постигне целите си и да си подсигури успеха си в бъдеще. „Очаквам с нетърпение да приветствам с добре дошли персонала и управленския екип на „Райфайзенбанк България“ и съм убеден, че заедно ще укрепим още повече лидерската си позиция, което ще е от полза за всички наши клиенти и други заинтересовани лица”, каза той. 

*Oбновена с позицията на Raiffeisen Bank International.

Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Райфайзенер съм го запомнил с това, че даваха 30К(тридесет хиляди лева) само срещу лична карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 1 година
Райфайзен изядоха бая дървета с кризата 2008-2010 и от тогава не могат да се оправят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
mrynmryn
преди 1 година
То Райфайзен тук отдавна мина в забвението, закриха си голяма част от клоновете в малките градове още преди няколко години. Иначе доста познати работят в КБС, на мен също ми предлагаха, но се разминахме откъм финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Еех, една добра банка да имаше тук и тя продаде бизнеса... Жалко. Надявам се КВС да продължат с високия стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още