IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зъболекарският съюз иска 22 млн. лв. повече в бюджета за дентални дейности

Заболекарите също да получават по 1000 лв. за работа на първа линия, настояват от съсловната организация

16:10 | 07.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетът за дентална медицина да се увеличи с 22 млн. лева и да достигне 262 млн. лева. За това настояват от Българския зъболекарски съюз (БЗС). От съсловната организация са категорични, че заложените към момента средства не са достатъчни и бюджетът е само привидно увеличен.

Бюджетът на Здравната каса за 2022 г. за дентални дейности категорично не трябва да е такъв и ще използваме всички законови средства да бъде променен преди второ четене, каза на пресконференция днес председателят на БЗС Николай Шарков, цитиран от БГНЕС. 

Бюджетът за дентална помощ се води увеличен, но това е само привидно, посочи той и цитира данни на съюза, според които бюджетът за дентална помощ е увеличен с 4,5%, а не с 30%, както се твърди.

По думите му трябва да бъдат увеличени цените, изплащани от НЗОК за дентални дейности през 2022 г., така че да се осигурят средства за първична дентална помощ за лица до 18 години; първична дентална помощ за здравноосигурени лица над 18 години; първична дентална помощ за лица до 18 години, настанени в домове за медико-социални услуги, за децата, настанени в специалните училища и домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, вкл. и след навършване на 18-годишна възраст и за лицата, задържани под стража и лечение на ЗОЛ до и над 18 годишна възраст под обща анестезия; специализирана дентална помощ.

Според изчисленията на БЗС бюджетът трябва да възлиза на 262 млн. лева.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още