IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василев: Не очакваме двуцифрена инфлация, след април започва успокояване

В бюджета са заложени средства за системи, които първо трябва да минат през реформа, каза финансовият министър по повод протести на различни сектори

15:30 | 23.02.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не очакваме двуцифрена инфлация в страната, особено по хармонизирания индекс, който се ползва за бюджетни цели. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в кулоарите на парламента. Той присъства на дебата по приемането на проектобюджета за 2022 г.

Финансовият министър коментира, че средногодишната инфлация се движи между 5 и 6 на сто, като в момента тя е 5,6 на сто. „Виждаме, че инфлацията в малката потребителска кошница е доста висока и тя се движи основно от плодове и зеленчуци“, посочи той, цитиран от БТА.

Вицепремиерът каза, че още миналата година е прогнозирал, че пикът ще бъде март и април, след което ще има успокояване. По думите му обаче има фактори, които са повлияли на високата инфлация. Той даде пример с напрежението в Украйна и високите цени на газа.

„Видяхте, че цените на петрола и на газовите борси скочиха значително. Не знаем дали ще има ответна реакция от страна на САЩ за размразяване на петролен резерв и съответно успокояване на пазарите“, каза още Василев. С пролетта и с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци очакваме и там да се успокоят нещата, допълни той.

Асен Василев не приема критиките, които опозицията отправи към бюджета. Той оценява заложените приходи като добри.

По повод протестите на представители на различни сектори (полицаи, пожарникари и музейни работници, бел. ред.) за повече пари, министърът каза: „Има заложени средства в бюджета за системи, които да минат през реформа. Преди да минат през реформа, средства няма да има“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr Zlobiul
преди 2 години
Напушило се е нещо момчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
освен това за 5-10 г. ще слезем до целта от 2% ... в "средносрочен план". хихих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
s3
преди 2 години
Нека да не очакваме галопираща двуцифрена инфлация, нищо че тя скоро ще тук. Ние да не я очакваме и ако все пак дойде, да знаем че е преходна и незначителна. Ще минат 5-10г. и ще премине инфлацията, тя ще е нещо преходно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още