IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Намалението на парите за съдебната власт е заради липсата на реформи

България плаща най-много в ЕС за съдебна власт – 0,7% от БВП, при средно за Евросъюза 0,3%, заяви финансовият министър

19:25 | 21.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намалението на парите за съдебната власт е свързано с липсата на реформи, а не с факта, че Иван Гешев е главен прокурор. Това заяви финансовият министър Асен Василев в предаването "Лице в лице" на bTV.

"Няма значение кой е главният прокурор. Има значение какво прокуратурата върши и мисля, че всички български граждани виждат в момента, че прокуратурата не си върши работата, поне що се отнася до корупцията по високите етажи на властта", уточни министърът.

"В момента България плаща най-много в Европейския съюз за съдебна власт – 0,7% от БВП, при средно за Европейския съюз 0,3% от БВП, тоест два пъти и отгоре плащаме за съдебна власт повече", обяви финансовият министър.

Той обясни, че съдебната власт е била единствената, при която не е имало как да се приложи принципът за увеличаване на заплатите само след реформа. Причината е, че в Закона за съдебната власт е записано, че тяхната заплата е свързана със средната заплата и Министерският съвет е изпълнил закона. 

"Оттам нататък право на парламента е да прецени доколко това, че съдебната власт няма да си раздаде 20% увеличение на заплатите в частта за прокуратурата, би накърнило функционирането й", допълни той.

На въпрос как ще се изгражда нова инфраструктура, след като от Камарата на строителите обявиха, че са пред колапс заради извършена дейност, която не е платена, Василев отговори: "Става въпрос за възлагания 10 пъти над себестойността, изработени в нарушение на всички закони, изработени без разрешение за строеж. Те знаят, че правят основен ремонт, без да има разрешение за строеж. Не е виновен само възложителят".

В момента междуведомствена комисия ще огледа договорите и реално свършената работа, съгласно законите, и на база на това ще тръгне разплащането, уточни той.

Василев заяви, че оттук нататък ще има нови правила – прозрачни търгове и който даде най-добра цена, ще спечели.

"Има достатъчно фирми и в Европа, и по света, които могат да дойдат и да строят – със същите работници, най-вероятно и със същите машини. Така че нека не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по правилата“, коментира той.

За изтребителите F-16 той обяви, че няма да се поръчват нови, докато не бъдат доставени поръчаните и предплатени на 100% машини. "Разбира се, че парите ще бъдат давани на етапи на база доставка. Разумно е да се даде аванс, когато става въпрос за такава голяма поръчка за милиарди. Но не е разумно този аванс да е 100%", посочи Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още