IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОББ става най-голямата банка по активи в България

„Райфайзенбанк“ (България) ще се казва временно „КВС Банк“, а след приключване на интеграцията – ОББ

17:03 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимки: ОББ</em></p>

Снимки: ОББ

ОББ става най-голямата по активи банка в България с 19,3% пазарен дял, след като собственикът ѝ – белгийската финансова група „КВС Груп“, приключи сделката по придобиването на „Райфайзенбанк“ (България).

"Вчера беше извършено плащането на сумата на 1,009 млрд. евро за купуването на бизнеса на „Райфайзенбанк“ и дъщерните ѝ дружества в България, с което ние на практика създадохме не просто и само най-голямата банка, но и най-голямата финансова група в България", обяви Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес направление "Международни пазари" в KBC Груп (собственика на българската банка ОББ), по повод официалното придобиване на активите на австрийската финансова институция в България.

Намеренията на белгийския инвеститор станаха известни миналата година, но с направеното плащане „КВС Груп“ официално затвори сделката по сливането.

Клиентите на "Райфайзенбанк" в България, които са над 630 хил. души, след 10 дни ще бъдат обслужвани от нов бранд –- KBC Банк България. Новото име обаче няма да остане за дълго – плановете на новия белгийски собственик са в следващите 2-3 тримесечия да слее двете си банки на българския пазар – новата KBC Банк и добре познатата ОББ.

Петър Андронов потвърди, че след това новата финансова група ще носи името ОББ, защото е разпознаваемо като бранд. Очаква се процесът на сливането да продължи две години.

Най-голямата банка у нас

В новата финансова институция ще бъдат обединени и дъщерните дружества. След приключването на процеса тя ще има общо 2,4 милиона клиенти във всичките си бизнеси – банков, застрахователен, пенсионен и в управлението на активи и ще се превърне и в един от най-големите работодатели във финансовия сектор у нас с над 7 хиляди служители.

Сделката с придобиването на „Райфайзенбанк“ (България) ще изкачи ОББ до първото място в класацията на най-големите банки в нашата страна по активи.

По данни на БНБ към март общите активи на двете банки възлизат на 27,3 милиарда лева, докато на подгласниците Уникредит Булбанк и Банка ДСК са съответно 26,6 милиарда лева и 25,1 милиарда лева. Но при сливане на финансови институции винаги има известна обезценка на активи, така че точната им обща стойност ще бъде известна след края на процеса. В тази връзка Петър Андронов заяви, че очаква "свирепа конкуренция" на върха на българския банков сектор.

Според него „ако не си голям – трудно ще оцелееш“, коментира той по повод повишените разходи, които правят банките, за да отговорят на банковите регулации.

"С тази сделка имаме вече едноличен най-голям инвеститор в България - това е „КВС Груп“, за всичките години на прехода", заяви още Андронов. 2,4 милиарда евро е сумата, която е била инвестирана в България от влизането на белгийската група на местния пазар през 2007 година. "Заедно с това групата е и най-големият кредитор на страната", добави още той, визирайки количеството държавни ценни книжа, които банката притежава.

Банкерът подчерта, че с тази сделка „КВС Груп“ показва, че българският пазар е третият по важност за финансовата група – след тези в Белгия и Чехия, а амбициите на КВС са да стане лидер във всеки един пазарен сегмент, на който участва.

Новият мениджмънт

От ОББ обявиха и състава на мениджмънта на KBC Банк България и дъщерните ѝ дружества. Председател на надзорния съвет на KBC Банк е Петър Андронов, който е председател и на надзорния съвет на ОББ, както и член на управителния съвет на „КВС Груп“ и главен изпълнителен директор за международните пазари на KBC. Главният изпълнителен директор на ОББ Питър Рубен става и главен изпълнителен директор на KBC Банк България. В управителния съвет на KBC Банк България остават в пълен състав всички български членове на ръководството на „Райфайзенбанк“ (България) на настоящите им позиции и в настоящите им роли.

Добромир Добрев продължава да заема длъжността изпълнителен директор „Корпоративно банкиране и капиталови пазари“, Ани Ангелова остава изпълнителен директор „Банкиране на дребно“ и Недялко Михайлов остава на настоящата си позиция – изпълнителен директор „Операции и информационни технологии“.

В състава на управителния съвет на KBC Банк България влизат още Светла Георгиева в ролята на изпълнителен директор „Риск“, която заема и в ОББ, както и Теодор Маринов като изпълнителен директор „Финанси“.

Така новото ръководство на KBC Банк се състои от трима досегашни изпълнителни директори на „Райфайзенбанк“ (България) и трима досегашни изпълнителни директори на ОББ, а двете банки започват подготовка за сливане.

По отношение на състава на управителния съвет на ОББ – Кристоф де Мил ще ръководи интеграционния екип. На позицията изпълнителен директор „Финанси“ в ОББ той ще бъде наследен от Теодор Маринов, който ще запази и досегашната си позиция на изпълнителен директор „Легаси и дъщерни дружества“ в ОББ.

Няма промяна в мениджмънта на дъщерните дружества на досегашната Райфайзенбанк и на дъщерните дружества под името ОББ. От управителния съвет на досегашната „Райфайзенбанк“ (България), вече KBC Банк България, излизат Оливер Рьогл и Мартин Питлик.

Прогноза за лихви

Петър Андронов очаква политиката на Европейската централна банка с вдигане на лихвите да се усети в България през септември, когато депозитите с отрицателни лихви ще имат нулева лихва, но допусна, че при кредитите увеличението ще се случи по-скоро.

Той напомни, че страната ни има „котва“, като визира валутния борд, и потвърди, че България ще следва плавно политиката на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още