IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: Инфлацията в България ще забави ръста си

Не мисля, че вероятностите за кабинет са сведени до нула, е мнението на депутата от "Демократична България"

12:36 | 25.07.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Архив Bloomberg TV Bulgaria

Инфлацията в България, която е на рекордни от години нива, ще започне да забавя ръста си, а цените на стоките и услугите ще се нормализират. Тази прогноза даде пред Нова телевизия макроикономистът и депутат от "Демократична България" доц. Георги Ганев.

"Това е един изключително неприятен за всички български домакинства процес, но това, което се забелязва напоследък, са определени процеси на намаляване на темпа на инфлация", посочи той.

Ганев потвърди, че инфлацията в момента е на най-високото си ниво от въвеждането на валутния борд. „Въпреки това при тези 16,86% инфлация тя продължава да е на доста по-ниско ниво отпреди въвеждането на валутен борд. Разбира се, това е много неприятно. Но се наблюдава и намаление на темпа ѝ”, каза той и потвърди, че покупателната способност намалява.

Георги Ганев посочи като фактор, който ще спомогне за париране на инфлационните процеси, очакването за изчерпване на свободната голяма парична маса, която е най-силното гориво за инфлацията.

"Това е чисто макроикономическо. Реалната парична маса, съотношението между реалната парична маса и ценовото равнище, в България намалява вече осем или девет месеца. Т.е. покупателната способност на наличните пари намалява и със сигурност ще стигнем до момент, в който наличната парична маса няма да може да купува на все по-високи цени, като тогава със сигурност цените трябва да се регулират“, коментира той.

„Всеки продавач пробва дали може да продаде и на по-висока цена. Когато парите намалеят, ще пробват, но няма да успяват. Ще трябва да намалят цената, за да продадат стоката”, очаква доц. Ганев.

Според него вече се наблюдават дезинфлационни процеси. „Не говорим за спад на цените, но на забавяне на покачването им. Например в местата, къде пазарувам, напоследък за пръв път от доста време насам успявам да си купя мляко под 2 лева литъра, нещо невъзможно през май или юни", сподели лични наблюдения той.

По думите му ръстът на пенсиите вероятно също е спомагал за повишаването на цените. "Тук идва спорът кое е яйцето и кокошката. Въобще не изключвам варианта, дори смятам, че една част от инфлацията се дължи именно на тези увеличения (на пенсиите), срещу които няма увеличено производство. Едни пари се дават на едни хора, които излизат и ги харчат при същото производство. Познайте какво става с цените?", риторично попита макроикономистът.

В коментар на решението на Европейската централна банка той прогнозира, че лихвените нива в България ще се вдигнат първо и повече при заемите, по-късно и по-малко при депозитите. „Все още хората с кредити не трябва да се притесняват, но в обозримо бъдеще ще видят увеличение на вноските“, заяви Георги Ганев.

Депутатът коментира и друга актуална тема от последните дни – скандала със записа на вътрешнопартийна среща на "Демократична България" от петък, в резултат на който партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" стана от масата за преговори.

По думите му във видеото няма нищо притеснително, а представлява нормален вътрешнопартиен разговор. Той е на мнение, че последните събития силно намаляват шансовете за съставяне на правителство, но смята, че не са ги елиминирали изцяло.

„Шансовете за съставяне на кабинет силно са намалели, но не и сведени до нула, заяви Георги Ганев. – Това беше нормална среща, на която ръководството на нашата група ни информира какво се случва последните часове и как то го интерпретира. Това е нормално, решенията се взимат в групата. Аз не изпитвам никакво притеснение. Целият запис, не само части от него, е качен в сайта на „Демократична България”. Колегите от ГЕРБ бяха цензурирали част от записа.“

Георги Ганев не се нае да прогнозира какво може да последва, ако мандатът бъде върнат в кратки срокове, преди Народното събрание да избере председател на КЕВР.

„Това вече е в областта на юристите – те могат да кажат. Аз съм по-скоро привърженик на това, което каза г-н Сашо Дончев, че положението не е чак толкова лошо при липса на председател на КЕВР”, каза депутатът. Той настоява да се обърне внимание, защо от "една физическа личност зависят толкова много неща", и е убеден, че това не е най-съвършената подредба на едно общество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още