IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: БСП ще се бори до последно за съставяне на правителство

ГЕРБ и ДПС се изплашиха и дръпнаха ИТН отново, коментира лидерът на левицата

11:34 | 24.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предстои в следващите дни да стане ясно дали носителят на третия мандат за съставяне на правителство БСП ще продължи усилията или ще върне мандата. Това стана ясно от коментар пред БНР на лидера на БСП и вицепремиер и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

"Националният съвет на БСП ще се събере в началото на седмицата, за да решим дали да продължим усилията, или да върнем мандата. Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота", каза Нинова.

"Водени от грижи за ситуацията с КЕВР, например, водим разговори за задържане на мандата, за да се решат тези въпроси за хората. След Националния съвет ще се съберем с партньорите от трите партии... Не сме водили разговори с ИТН дали са съгласни за забавяне на мандата, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля партията от преговорите за правителство", допълни Нинова. 

Лидерът на левицата обясни, че по време на преговорите за съставяне на правителството са си говорили за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври – „изчислявахме дали има пари за безплатни лекарства за деца до 14 години, колко ще ни струват безплатни учебници, как да направим антикорупционното законодателство, да започнем преговори с доставчици на газ. Какво си говорят по централите, в парламентарните групи, не можем да носим отговорност. Ние носим отговорност за преговорите за съставяне на правителство“.

По думите на Нинова по време на важните срещи ИТН са били коректен преговарящ по програмата. „Какви отношения имат с "Демократична България" и с "Продължаваме промяната" извън това, не мога да знам. Но колегите очевидно бързат, говорят си за министри, преди да приключим програмата. Не го намирам за коректно. Но е и разбираемо... Ще видим в следващите дни дали можем да говорим отново", каза тя.

"Трите партии сме категорични, че нашата цел е борба с корупцията, смяна на старото, нови правила, правова държава. Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха ИТН отново", коментира Корнелия Нинова.

Тя отново подчерта, че предсрочни избори сега са безсмислени, защото "пак ще бъде същото, ще изпуснем важните летни месеци, в които да се вземат решения за зимата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Далавера върви до последно и за последно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
earth1225
преди 1 година
Нинова въобще не я харесвам.Но ЧЕСТ и прави, че захапе ли кокала - не го пуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
earth1225
преди 1 година
Нинова въобще не я харесвам.Но ЧЕСТ и прави, че захапе ли кокала - не го пуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още