IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: От понеделник започва обсъждане на имена за нов кабинет

Очакваме до края на тази седмица да сме готови с управленска програма и законодателна рамка за следващите шест месеца, каза лидерът на левицата

16:44 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очакваме до края на тази седмица първият кръг разговори да е затворен и да се изправим пред вас и пред обществото с готова управленска програма и законодателна рамка за следващите шест месеца. Това заяви пред медиите председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова след консултациите с "Демократична България" (ДБ) за съставяне на правителство с третия проучвателен мандат.

Нинова посочи, че са провели добър разговор с ДБ, които са демонстрирали желание да опитат да направят редовно правителство. Тя посочи, че на срещата са представили предложенията на "Има такъв народ" за допълване на програмата. Нинова отбеляза, че днес са ги получили официално и ще ги изпратят до всички, с които преговарят. Срокът, в който молим да се произнесат, е утре в края на деня, за да можем в края на тази седмица да затворим програмата и, дай Боже, да обявим, че имаме единодушие по политиките и по законодателната рамка, а следващата седмица в понеделник да започнем следващия кръг разговори по структура и състав на Министерския съвет, заяви лидерът на БСП, цитирана от БТА. 

"Мога да декларирам от името на всички, с които досега преговаряхме, че сме единодушни, че името на министър-председателя трябва да бъде подаден от първата политическа сила "Продължаваме промяната". Кой точно ще бъде ще разговаряме от понеделник нататък", каза Корнелия Нинова и допълни, че все още не са обсъждали имена. 

На въпрос кога си поставят срок за представяне на кабинет, лидерът на БСП отговори, че засега не поставят такъв срок. Тя посочи, че се намират в доста сложна ситуация на преговори и задачата им е много трудна. Не изисквайте от нас да поставяме краен срок, призова Нинова.

"Мисля, че около програмата ще имаме мнозинство, но предстои вторият кръг от преговори. Засега не поставяме краен срок за тях. Намираме се в много деликатни преговори, трудни преговори, с диалог, разум и убеждения се надявам да постигнем успех", посочи Нинова. Мнението на "Продължаваме промяната" е, че ще се произнесат по този въпрос, едва след като сме сигурни, че сме осигурили съгласие по програмата, но мисля, че в общи линии такова съгласие има, посочи Нинова.

Христо Иванов: Нарастват шансовете за правителство с третия мандат

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов изрази удовлетворение от подхода на БСП да разглеждат третия мандат като колективен и да стъпят на вече изготвената програма. Той посочи, че гледат на третия мандат като втори опит за първи мандат. Ще се включим по-активно в процеса, след като има излъчена кандидатура за премиер от "Продължаваме промяната", декларира Иванов. Ключовият въпрос е наистина между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" да се намери начин за постигане на баланс, добави той.

Заместник-председателят на Народното събрание, съпредседател на "Демократична България" и председател на ДСБ Атанас Атанасов, отбеляза, че предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имат. „Даваме си сметка за това и затова сме на тази среща и на тази маса“, посочи той. Подхождаме конструктивно и отговорно за това да бъде създадено управление, защото рискът България да остане без парламент в зимните месеци е наистина голям, коментира Атанасов. Този риск дава възможност само за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация, и ние няма да го допуснем това, заяви той.

След разговорите с "Демократична България" днес БСП проведе разговори и с независимите депутати за съставяне на кабинет. 

Отцепилият се от ИТН Радостин Василев: Скептични сме към диалогичността от страна на ИТН

"Наясно сме, че българският народ очаква да няма избори и ще направим всичко възможно стига да няма непреодолими различия", заяви независимият депутат, отцепил се от ИТН Радостин Василев. Но побърза да предупреди: "Изразяваме изключителен скептицизъм към заявената диалогичност от страна на ИТН и ви предупреждаваме за това, че трябва да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа, защото те можеха да го покажат и по време на действащото правителство".

“Надяваме се вие да успеете да ги обедините като цели и политики. Готови сме да обсъждаме всички сфери на управление”, допълни още той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още