IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли БСП да излъчи премиер до 1 август?

Нинова ще води доста хладнокръвно преговорите за кабинет, смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова

11:11 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще успее ли БСП да излъчи премиер до 1 август?

Тя припомни, че през 2005 г. с третия мандат беше формирано правителство. „Срокът е шест или седем дни. Разумният срок, в който парламентарна група се връща с кандидат, е седем дни. Трябва да очакваме в понеделник БСП да каже дали ще върне мандата неуспешно, или ще предложи кандидат", посочи доц. Наталия Киселова.

Тя е на мнение, че има известна празнота в тълкувателното решение относно времето за предлагане на кандидат за премиер, но в случая, в който е предложен кандидат, тълкувателното решение казва, че той има седем дни, както и при предишните двама кандидати с опити да съставят правителство.

Доц. Киселова потвърди, че в случая кандидатът на БСП ще има седем дни да положи усилия за структура и състав на кабинет и очаква, че това трябва да се случи до 1 август.

"Президентът е доста стриктен и се придържа към конституционните правила. Указът, с който държавният глава евентуално ще разпусне Народното събрание, определя и датата, на която ще се проведат изборите. Това ще предопредели датата – дали отиват към 25 септември. Но логиката ни води към 2 октомври“, коментира тя в какъв срок може да се проведат нови избори.

Преподавателят по конституционно право не изключва и трета възможност – БСП да предложи кандидат, той да предложи правителство и да се отиде на обсъждане и усилия за гласуване в парламента. Тогава според доц. Киселова датата ще се измести още малко.

Според нея при връчването на втория проучвателен мандат от ГЕРБ не са спазили изцяло Конституцията задължително да предложат кандидат за премиер.

"Конституцията е писана за хора, които да се придържат към правилата и ги спазват. Не бива да се отклоняваме от тях", посочи преподавателят по конституционно право.

Според доц. Киселова категоричното условие на "Продължаваме промяната" вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ означава, че в дебатите за поста министър ще бъде обсъждан друг кандидат. „Това можеха да го поставят като условие и при тяхната процедура", каза преподавателят по конституционно право и обясни, че вероятно за тях е по-важно да се приеме антикорупционният закон.

По думите ѝ лидерът на БСП Корнелия Нинова ще води доста хладнокръвно преговорите и ще изслуша всички. „Възможно е да направи втори кръг преговори. Важно е всяка парламентарна група да постави изпълними условия“, очаква доц. Киселова.

Тя отрече да ѝ е предлаган постът на служебен министър на правосъдието в евентуален бъдещ кабинет, посочен от президента Радев.

Спазват ли се правилата на Конституцията? Изпълними ли са условията, които може да поставят парламентарните групи?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още