IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Минчев: Няма да избягам от отговорност, ако ПП ме предложи за премиер

Евентуални разговори за кабинет между ИТН и ПП биха били „много лимитирани“ с оглед на случилото се през последните месеци, посочва бившият председател на НС

22:45 | 15.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бившият председател на Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) Никола Минчев сигнализира, че е готов да поеме отговорност, ако неговите съпартийци го предложат за министър-председател.

"Това би било решение на ПП. Ако всички вземем това решение, аз няма да избягам от отговорност“, изтъкна Минчев пред БНТ.

Той е категоричен, че неговата партия ще положи всички усилия за да има нов кабинет в рамките на този парламент. „Даваме си сметка, че най-важното в момента е да има и работещ парламент", посочи Минчев. 

Дали отиваме към предсрочни избори зависи от това на кого президентът ще връчи третия мандат. Ако го връчи на ДПС или "Възраждане", „очевидно вървим натам“. С някоя от другите политически групи, шансът да се започнат разговори са съставяне на кабинет е налице, коментира още бившият председател на НС.

На въпрос възможни ли са разговори с "Има такъв народ" (ИТН), ако те получат третия мандат, Минчев уточни: "Ако го връчи на БСП или "Демократична България". Ако го връчи на ИТН, мисля, че разговори директно между ПП и ИТН са много лимитирани с оглед случилото се през последните месеци".

Той изтъкна, че за ПП е важна програмата, а не министерските постове.

"Още в рамките на първия мандат предвидихме една управленска програма за следващите 6 месеца, които са припознати от БСП и „Демократична България“ (ДБ). Ако можем да се обедини около тази програма, тогава вече може да дойде разговорът и за конкретните постове. От ПП сме показали, че постовете не са важни за нас, Кирил Петков сам го показа", изтъква Минчев.

По думите му бъдещите избори не са план за събиране с ГЕРБ, а евентуален изход, ако в този парламент не може да се сформира мнозинство, което да застане зад сериозни реформи. Минчев заяви, че нито е участвал в разговори с американското посолство, нито пък е усетил натиск за това ПП и ГЕРБ да управляват заедно. Подчерта, че пред страната има много важни задачи.

"Няма да останем в студена зима - България ще се справи със зимата по същия начин, по който и цяла Европа“, категоричен е Минчев по отношение на газовите доставки от Русия.

Според него ПП не са водили разговори с ДБ за общо явяване на изборите. По думите на Минчев, за да се вземе подобно решение, трябва се направи анализ на база социология и това дали такова обединение ще доведе до по-висок сборен резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Аре на козяшките правителства! Две за цент. Премиери на повикване бол. Министри в чувал. А гьостерици коги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
ПП = БСП(к) == Български Свободни професии (к-ви)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Светослав Гаврийски е български финансист и политик, министър на финансите през 1997 година и управител на Българската народна банка през 1997-2003 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още