IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли са партиите да избегнат политическа криза "на всяка цена"?

Бившите коалиционни партньори са склонни отново да разговарят за сформиране на кабинет, но опизицията е категорична, че парламентът е изчерпан

17:18 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като и вторият мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент беше върнат, без да бъде изпълнен, президентът Румен Радев извика парламентарно представените партии на консултации в Президентството. По време на разговорите с техните представители той изтъкна множеството кризи, пред които е изправена България, и настоя, че страната има нужда от управление, което да се обедини около отговорни национални цели и приоритети.

От срещите на "Дондуков 2" стана ясно, че бившите коалиционни партньори са склонни отново да разговарят за сформиране на правителство, поставяйки известни условия. Опозицията обаче е категорична, че парламентът е изчерпан и има нужда от "нова енергия", която може да бъде дадена от българския избирател. Всички признаха тежката ситуация, пред която е изправена страната, но публично никоя партия не сподели своята рецепта за излизане от кризата.

България е изправена пред растяща инфлация, високи цени на горивата и липсата на дългосрочен договор за доставка на газ. Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка, има и опасения дали може да получим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, коментира държавният глава по време на разговора си с "Продължаваме промяната", цитиран от пресцентъра на Президентството.

Премиерът в оставка Кирил Петков изрази своята готовност за "максимална диалогичност" с всички депутати от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили.

В края на миналата седмица "Продължаваме промяната" върна мандата на Радев, обяснявайки, че не са успели да си осигурят 121 гласа в 47-то Народно събрание, за да могат да управляват отново. Тогава номиниран за премиер беше настоящият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев.

Втори при Румен Радев влязоха представителите на ГЕРБ- СДС. Държавният глава изтъкна, че те са партия с голям опит и са наясно какво означават нови избори, липсата на функциониращ парламент и администрация на фона на множеството кризи. От своя страна председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова допълни, че осъзнават нуждата от устойчиви решения, но и не виждат как ще бъде сформирано стабилно мнозинство и правителство в рамките на този парламент.

Преди ден ГЕРБ-СДС върна веднага проучвателния мандат на президента. 

За предсрочни парламентарни избори се обявиха и от ДПС. "Нужна е нова основа, за да има нова къща", каза председателят на партията Мустафа Карадайъ и допълни, че те носят своята отговорност в отговор на коментарите на Радев, че търси отговор на въпроса може ли България да си позволи да няма функциониращ парламент и правителство.

Партията е третата по големина в Народното събрание, но тя няма да получи автоматично мандат за сформиране на кабинет, защото при третия опит президентът има право да избере на коя от партиите в Народното събрание да го връчи.

По време на срещата си в Президентството от "БСП за България" потвърдиха, че ще опитат да сформират правителство, но с ясна програма, срокове и приоритети, с адекватна социална политика, стабилна икономика и мерки срещу корупцията, заяви вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова. Лидерът на социалистите коментира след срещата, че предпочита политически пред експертен кабинет, защото е ясно кой ще носи политическата отговорност. Според нея премиерът би трябвало да бъде излъчен от "Продължаваме промяната", защото те са най-голямата партия в парламента.

Но именно за експертно правителство се обяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов. Той посочи, че в партията са готови за диалог, тъй като с бившите си коалиционни партньори партията има повече общи цели, отколкото разминавания, но поиска оттеглянето на политическите лидери за сметка на експертите.

Излизането на ИТН от управляващата коалиция предизвика разпада на сегашното управление. Кабинетът "Петков" не оцеля при вота на недоверие, който беше поискан от ГЕРБ-СДС.

"Националните интереси са над политическите пристрастия и над поетите ангажименти към чужди държави", коментира днес (15 юли) пред президента Тошко Йорданов.

Готовност да работи за сформиране на ново правителство в рамките на това Народно събрание изразиха и от "Демократична България". Един лидерите на политическата формация Христо Иванов коментира преди началото на разговорите с президента, че нови избори не гарантират промяна на политическата картина, а дори могат да влошат ситуацията, защото кампанията ще бъде много поляризирана и намирането на консенсус ще е още по-трудно.

Сегашният парламент е напълно изчерпан - той е фалирал морално и управленски, заяви Костадин Костадинов лидерът на най-малката партия в 47-то Народно събрание "Възраждане" в отговор на коментара на Румен Радев, че България може да бъде изправена пред повторение на резултатите от последните избори, дори и при нов предсрочен вот.

Според Костадинов този парламент, в този състав няма да бъде работещ и допълни, че само българският избирател може да каже дали ситуацията ще се преповтори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още