IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано ГЕРБ върна втория мандат, президентът свиква партиите на консултации

В рамките на седем дни държавният глава трябва да избере коя от останалите пет парламентарни групи ще получи третата и последна възможност да формира кабинет

11:34 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на втората по големина парламентарна група ГЕРБ-СДС.

Очаквано мандатът бе върнат, след като от партията на Бойко Борисов още преди това няколкократно заявиха, че няма да правят опити да съставят кабинет.

След като Радев попита Десислава Атанасова дали имат готовност да излъчат кандидат за министър-председател, председателят на парламентарната група на ГЕРБ обяви, че няма да упражнят правото си за реализиране на мандат за съставяне на правителство и няма да излъчат кандидат за министър-председател.

„Парламентарно-представените партии носят пряка отговорност за съставянето на мнозинство. Но независимо дали са в управлението, или в опозиция, всички народни представители имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващата се политическа криза, и инфлацията, и здравната криза, коментира Радев. – Те влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции. Затова още утре ще свикам консултации с всички партии, за да чуем как те виждат изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство и около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча третия мандат“. ГЕРБ ГЕРБ

В рамките на седем дни държавният глава трябва да избере коя от останалите пет парламентарни групи ще получи третата и последна възможност да формира нов кабинет.

Investor.bg припомня, че до втория проучвателен мандат се стигна, след като правителството на Кирил Петков и четворната управляваща коалиция бе свалено на 22 юни с първия успешен вот на недоверие в най-новата ни история. "Продължаваме промяната" не можа да реализира първия проучвателен мандат за съставяне на втори кабинет начело с Асен Василев и той беше върнат на Румен Радев на 8 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още