IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Райчев: „Демократична България“ е с най-голям шанс да състави кабинет

Радев не иска да има служебен кабинет, посочи анализаторът, а политологът Борис Попиванов смята, че ако такъв има, той ще получи общ фронт срещу себе си

13:04 | 12.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Президентство</em></p>

Снимка: Президентство

„Демократична България“ има най-голям шанс да съставят кабинет с третия мандат. Това мнение изрази по bTV социологът Андрей Райчев, след като от ГЕРБ обявиха, че ще върнат втория.

„Радев не иска да има служебен кабинет. Той няма да даде третия мандат на БСП. Решението на президента ще е просто и той ще го даде на този, който има максимална възможност да състави кабинет“, смята политическият анализатор.

Позициите на партиите

По думите му левицата все още се държи със „зъби и нокти“ за десницата, но това не може да продължи дълго. „Предстои гърч в ляво“, каза Райчев и заяви, че "Продължаваме промяната" не са положили сериозни усилия да направят ново правителство, но "Демократична България" изглежда с най-голям шанс за кабинет с третия мандат.

Райчев обясни, че не всички си дават сметка, че за тези няколко месеца в България се случи огромно политическо разместване на върха. Според него "Продължаваме промяната" дойдоха като обединител и центристка партия, но през пролетта и след началото на войната в Украйна са започнали да изменят своето присъствие в дясна посока.

Под знака на избори

Според него "Продължаваме промяната" извърши стратегическа маневра като мина вдясно и дори допусна, че тя може да потопи „Демократична България“, ако се явят заедно на избори. Андрей Райчев посочи, че няма предизвестен победител на едни предсрочни парламентарни избори. Според него „Има такъв народ“ се опитват да наберат нова височина, но не се ангажира с прогноза дали ще успеят. По думите му тяхната съдба ще стане ясна през лятото.

Политическият анализатор е категоричен, че изборите чукат на вратата и очаква те да са в началото на октомври. Той отбеляза, че Корнелия Нинова се държи за властта, за да спечели време и да получи третия мандат, но е категоричен, че това няма да стане и тя ще изпадне в тежко положение.

Андрей Райчев е на мнение, че президентът Румен Радев не иска да има служебно правителство, защото „това би било огромна тежест“. „В политическото пространство центърът е оголен, а левица няма. Това е нестабилна, макар и временна ситуация“, коментира той.

Залогът независими депутати

Политологът доц. Борис Попиванов каза по БНР, че партиите се подготвят за избори и още с разпадането на коалиционното мнозинство са преминали "на изборни релси".

Според него „голямата загадка, голямата интрига, големият залог" е дали ще могат да бъдат събрани достатъчно независими депутати за подкрепа на правителство с втория мандат, който се очаква да бъде връчен от президента Румен Радев в състава на 47-ото народно събрание.

Доц. Попиванов смята, че дори да се намерят, такова правителство няма да бъде трайно. Според него сега не изглежда вероятно стабилно бъдещо управление без „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, но алтернативата да се стигне до поредни предсрочни избори през зимата никак не е малка.

„Далеч не е сигурно, че разбирателство може да бъде постигнато“, прогнозира политологът и напомни, че първият мандат беше най-решаващият преди придвижването към предсрочни избори, но сега намалява шансът за съставяне на правителство.

Доц. Попиванов очерта като невъзможно да се излезе от двата лагера – на досега управляващите и на опозицията, тъй като партиите се придържат към досегашната разделителна линия. Той напомни, че и двете страни "плашат обществото с апокалипсис, който ще се случи скоро", но обясни това като част от предизборната обстановка, характеризираща се с нещо "фатално и драматично, което ще се случи".

Според политолога голямото изпитание пред президента е готовността на партиите да прехвърлят всички негативи от кризисните процеси върху него и евентуалното му служебно правителство. „Служебният кабинет ще бъде изначално натоварен с общ фронт срещу себе си на досегашните управляващи и опозицията“, очаква той.

По думите му Радев получава както голям шанс да покаже, че страната може да бъде управлявана по различен начин, така и огромен риск да се превърне "в изкупителна жертва на погрешната икономическа политика", която се води от няколко месеца.

Относно тезата за бъдеща евроатлантическа коалиция доц. Попиванов отбеляза, че въпросът е какъв ще бъде принципът на изключване – "кои партии не биха били припознати като достатъчно евроатлантически". "Това ще бъде може би една от големите битки през следващите месеци", убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още