IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Няма 121 души, които да не ги е страх

Премиерът в оставка очаква мандатът за съставяне на правителство, връчен на "Продължаваме промяната", да бъде върнат

13:53 | 08.07.22 г. 9
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Премиерът в оставка Кирил Петков очаква мандатът за съставяне на правителство, връчен на "Продължаваме промяната", да бъде върнат, предадоха БТА и БГНЕС.

Видяхме, че няма 121 души, които да не ги е страх да кажат "Не на задкулисието", заяви Петков в района на Комотини в  Гърция, където присъства на официалната церемония за края на строителството на газовата връзка между двете страни (IGB).

По думите му България не е пред газова криза, а единственият голям проблем в момента е, че влизаме в политическа криза.

"Толкова много осъзнаваме тежестта на отговорността, която имаме, че тази сутрин всички наши депутати се опитаха да комуникират с депутатите от ИТН. До този момент мисля, че мандатът ще бъде върнат без подкрепа от 121 души", каза Петков.

Очаквах, че историческата тежест и съвестта на тези хора ще надделее над страха, ще сме отворени за диалог до последния момент, посочи още той. "Изпускаме историческо време на парламента, изпускаме възможността да вкараме 40 закона, изпускаме парите по Плана за възстановяваме, изпускаме дейността по управление на КПКОНПИ", добави Петков.

Оттук нататък ако има служебно правителство, отговорността отива изцяло в него, уточни премиерът в оставка.

"Завъртяхме крана, вече има газ в тези тръби, налягането е високо, очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол, както и самият акт 16 - актът, подготвен от всички институции, който трябва да стане в следващите седмици", заяви Петков.

Той допълни, че очаква в края на август да тече азерски газ. "Някой беше подписал анекс миналата есен, който нямаше нищо общо с българския интерес, иначе отдавна можеше да потече газ", добави премиерът в оставка.

В момента получаваме пълния си обем газ по договор на цена, която е равна с тази на Газпром. Цената е еквивалентна на тази на "Газпром", подчерта Петков. След това ще отиде с 30% по-надолу цената, обеща премиерът в оставка.

IGB е газовата връзка, която свързва гръцкия Комотини със Стара Загора. Тя е значителна стъпка в предоляването на зависимостта на България от руския природен газ и свързва газопреносната мрежа с Трансадриатическия газопровод (TAP). По нея страната получава газ от Азербайджан. През миналата година България е получила 300 млн. куб. метра газ от централноазиатската държава и този внос се определя като "смел ход от страна, която не е известна с геополитическото си лидерство".

България има договорени 1 млрд. куб. метра природен газ внос от Азербайджан с входна точка IGB. Докато връзката не бъде въведена в експлоатация, страната ни получава само част от тези количества по алтернативни трасета - през Кулата-Сидирокастро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
*** мишок е тоя. Убеден съм, че не е виждал Харвард и на снимка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дребно човеченце, би ли споделило кои са другите възможности? Или само си дрънкаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Нека подлецът 5ков обясни - защо азерите ще ни дават газ на нас в пъти под пазарните цени? Защо щом все получаваме евтин газ от новите ни приятели, Булгаргаз непрекъснато иска повишения на цената, и то тежки? Относно това кой го било страх и кой не - явно в тоя парламент все още са останали почтени хора, които нито срещу заплахи, нито срещу подкупи, не са склонни да подкрепят чуждите марионетни кирчо и кокорчо. Сега би трябвало и Гешев да си свърши работата, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Явно не разбираш, че човек може да ненавижда негoдникът, лъжецът и национален предател 5ков, без да обича Картофоглавия? С това ли - с тези ли - се изчерпват политическите възможности на България? - Жална ни майка тогава !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Той си е мазохист от малък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
обаче и ти незнаеш на какво се радваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
doba
преди 1 година
Bye bye, Кире. На косъм беше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Един Българин
преди 1 година
А Тулупът ти не е нагъл след като подари Витоша на Цеко за да я затвори, заключи градове и почна да налага глоби по 5000лв абсолютно безсмислено, въпреки че го знаеше и го правеше с една единствена цел - да пълни чекмеджетата? Всичките са маскари както казва Бай ***, но някои са и п*д***л-и, защото освен че те крадат, интегрират мафията в държавата и те карат да се чувстваш безгласна буква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Борката
преди 1 година
простонаглоКиро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още