IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Продължаваме промяната" отново иска Асен Василев за премиер

От ИТН обявиха, че ще работят по програмата на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" и дават свои предложения

15:03 | 20.07.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към момента парламентарната група и Националният съвет на "Продължаваме промяната" (ПП) са се обединили около името на Асен Василев за премиер. Това каза депутатът от партията Радослав Рибарски в кулоарите на парламента, предава БТА.

Той коментира искането на "БСП за България" за това, че "Продължаваме промяната" трябва да предложи кандидат за министър-председател като най-голямата парламентарната група.

Вчера БСП получиха третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. "Към момента мандатоносителят казва, че е напълно справедливо най-голямата парламентарна група да предложи премиер", каза Рибарски. 

Попитан за условията за реализиране на мандата, депутатът отговори, че единственото условие, което вълнува целия български народ, е справяне с корупцията и реформите в съдебната власт. 

Във връзка с предложението на ПП сегашният вътрешен министър в оставка Бойко Рашков да оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Рибарски каза: „Считаме, че г-н Рашков е идеален за справяне с тази материя – антикорупция“. По думите му трябва да се види как протичат разговорите.

Според Рибарски по-голяма част от обществото очаква да има кабинет и Народното събрание да работи.

"БСП за България" и ПП проведоха разговори за съставянето на кабинет вчера.

Днес се провеждат консултации между БСП и "Има такъв народ"

В началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че социалистите имат сериозни намерения да опитат да направят правителство, защото знаят какво очаква държавата в предстоящите зимни месеци и че нямат намерение да губят време в празни преговори.

"Затова ви моля да кажете вашата позиция - искате ли сериозно да направим правителство? Второ, искаме правителството да работи по програмата на трите партии, която приехме при първия проучвателен мандат. Като, както вчера говорихме и с "Продължаваме промяната", програмата е отворена за "Има такъв народ" - след като не сте участвали, е напълно нормално да дадете мнение. Затова, ако имате воля да седнем да разговаряме за правителство, притиснати от кризи и загрижени за хората, да седнем с тази цел", каза Корнелия Нинова, цитирана от БНТ.

От ИТН обявиха, че приемат да работят по програмата на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" и идват на консултациите с готови предложения по нея.

"Още след като стана ясно, че отново се завърта парламентарната рулетка, ние обявихме, че ще сме диалогични и че според нас трябва да се формира кабинет с партиите от четворната коалиция. Програмата до голяма степен припокрива коалиционното споразумение, въпреки че има някои дискусионни моменти. Идваме с готови предложения, защото не участвахме при изготвянето ѝ", каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

И днес структура и състав на Министерски съвет няма да бъдат обсъждани, обяви Корнелия Нинова, тъй като целта на първия кръг преговори е да се намери мнозинство по управленската програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
"Продължаваме промяната" отново иска Асен Василев за премиер. Aз пък искам да се свика Комисията Калашников! Нещо едни 9 милиарда ми се губят. А по пътищата са зейнали едни ровове, едни дупки - сите атлантически ценности глътват и за още либберасти питат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още