IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският парламент одобри мерките за намаляване на дефицита

Планът на правителството предвижда да бъдат спестени 15 млрд. евро и включва намаление на заплатите в публичния сектор с 5% тази година

16:34 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испанският парламент одобри мерките за намаляване на дефицита

Испанският парламент одобри плана на правителството за пакет мерки на стойност 15 млрд. евро за намаляване на бюджетния дефицит и връщане на доверието на инвеститорите в испанската икономика, предаде Ройтерс.

Предложението е било одобрено със 169 гласа „за“ и 168 - „против“.

Планът на правителството предвижда да бъдат спестени 15 млрд. евро и включва намаление на заплатите в публичния сектор с 5% тази година. Целта е бюджетният дефицит да бъде намален до 9,3 на сто тази година и след това до 6% през 2011 г. от 11,2 на сто за миналата година.

Според анализатори обаче завръщането на Испания към растеж и намаляването на дефицита й ще е невъзможно без дълбоки структурни реформи в икономиката, която преди кризата растеше твърде бързо благодарение на балона при недвижимите имоти и евтините кредити.

До края на май правителството ще води разговори с профсъюзите и бизнес лидери за постигане на споразумение за реформи в структурата на трудовия пазар.

Очаква се кабинетът да предложи и увеличаване на пенсионната възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още