IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания планира още мерки за намаляване на бюджета

Подкрепата за премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро намалява, планирани са стачки на публичния сектор

11:13 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испания планира още мерки за намаляване на бюджета

Обявените бюджетни съкращения в Испания – най-големите от 30 години, може да са само началото на обратен завой в политиката на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро, пише Bloomberg.

Докато парламентът на страната обсъжда днес „първата вълна“ съкращения, администрацията на Сапатеро подготвя почвата за по-нататъшни мерки, които вероятно ще срещнат съпротива от традиционните му съмишленици.

След като предложи намаляване на заплатите в публичния сектор с 5 на сто, сега правителството планира да увеличи пенсионната възраст и да намали разходите за обезщетение при уволнение, които са сред най-високите в Европа.

Подкрепата за първоначалните мерки в парламента е под въпрос, а освен това Сапатеро губи популярност и сред избирателите. Подкрепата за социалистическата му партия намалява за сметка на опозицията, показват проучвания на общественото мнение, публикувани по-рано този месец.

Действията на Сапатеро са рязък обрат в политиката му, след като премиерът увеличи пенсиите, „ухажваше“ профсъюзите и създаде и други социални придобивки след идването си на власт през 2004 г.

През февруари финансовият министър Елена Салгадо обеща, че заплатите на държавните служители няма да бъдат намалявани.

За 8 юни е планирана стачка на служителите в публичния сектор, а най-големият профсъюз в страната обяви, че предстои обща стачка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още