IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания реже 5% от заплатите в публичния сектор

Испанското правителство иска да намали бюджетния дефицит на страната от 11,2% до 6% през 2011 г.

14:52 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испания реже 5% от заплатите в публичния сектор

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро предложи намаление от 5% на заплатите в публичния сектор, съкращаване на пенсиите и ограничаване на финансирането на регионалните правителства като част от широк план за спасяване на Испания от бюджетна криза, съобщава BBC.

По думите на премиера предложените мерки ще спестят около 15 млрд. евро за следващите две години. Целта на испанското правителство е да намали бюджетния дефицит на страната, който през 2009 г. достигна 11,2%, до 6% през 2011 г.

„Ще намалим заплатите в публичния сектор средно с 5% през 2010 и ще ги замразим през 2011“, каза Сапатеро. Той допълни, че неговата лична заплата, както и тази на министрите от испанското правителство, ще бъдат намалени с 15%. Кабинетът ще гласува новите антикризисни мерки до края на седмицата.

Европейският съюз поиска от Испания, Португалия и Гърция да приложат стриктни мерки за намаляване на бюджетните си разходи. В неделя ЕС одобри спасителен финансов пакет от 750 млрд. евро в подкрепа на европейски страни, изпитващи затруднения с плащането на дълговете си.

Много испанци изразяват безпокойство от ефекта, който биха имали предложените мерки върху икономиката на страната. Безработицата в Испания е 20% - два пъти над средната за еврозоната. Испанската икономика все пак изплува от рецесията през първото тримесечие на тази година с растеж от 0,1%.

Сред приетите мерки са редуциране на инвестициите в публичния сектор с 6 млрд. евро, съкращаване на бюджетите на регионалните правителства с 1,2 млрд евро и премахване на помощта от 2500 евро при раждане на дете от следващата година, пише Financial Times.

Във вторник американският президент Барак Обама проведе телефонен разговор с испанския премиер, в който го призова да предприеме „решителни мерки“. От Белия дом съобщиха, че американският президент се е ангажирал пряко за решаването на проблема с дълговата криза в Европа и ограничаването на ефекта и върху световната икономика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още