IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски икономисти: До пет години няма да има еврозона

... Или поне не в сегашния й вид. Ако еврозоната оцелее, цената за това ще е поне една държава членка да обяви фалит по външния си дълг, смятат експерти

10:13 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британски икономисти: До пет години няма да има еврозона

До пет години еврозоната ще спре да съществува в сегашния си вид заради дълговата криза в някои нейни членки. Такова е мнението на мнозинството от запитани икономисти от Лондонското сити, участвали в проучване на британски вестник.

От допитването си сред 25 икономически специалисти Sunday Telegraph стига до извода, че „несъмнено най-забележителното откритие е, че икономистите очакват в по-голяма или по-малка степен крах на еврото“ през предстоящия петгодишен период.

Преди година или дори по-малко малцина в Ситито биха предсказали с увереност изчезването на единната валута, пише изданието.

Според Андрю Лилико, главен икономист в базираната във Великобритания група Policy exchange, на практика има „нулева вероятност“ еврозоната да оцелее в сегашния си състав.

„Тя може да не доживее дори до следващата седмица“, допълва Дъг МакУилямс от Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR).

12 икономисти са склонни да вярват, че еврозоната ще се разпадне до пет години спрямо осем, които считат, че препятствията пред съществуването й ще бъдат преодолени. Петима други специалисти не могат да дадат категоричен отговор.

А двама от тези, които очакват „оцеляване“, са убедени, че цената, която ще бъде платена за целта, ще е поне една държава да обяви фалит по външните си задължения, пише вестникът.

„Политическите последствия (от напускане на еврозоната) несъмнено биха били значителни“, казва Дейвид Бланшфлауър, американски професор и бивш съветник в Английската централна банка. „Трудно е да видим оцеляване на еврото в сегашната му форма“, добавя той и уточнява, че е вероятно Германия да се откаже от единната валута и от плащането на чужди задължения.

Общо четирима са икономистите сред всички запитани, които поддържат тезата, че е по-вероятно Германия да напусне еврозоната, отколкото изпитващи финансови затруднения страни като Гърция.

„Еврозоната ще загуби три-четири членки – Гърция, Португалия, може би Ирландия..., а може и съвсем да се разпадне поради нарастващото напрежение между Франция и Германия“, казва Тим Конгдън от консултантската компания International monetary research.

А за Питър Уорбъртъм от анализаторската група Economic Perspectives след пет години еврото ще е „убежище за слабите, а не крепост за силните“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още