IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция нараства стремително

Гръцкият кабинет представи предложение за промяна в трудовото законодателство, според което работодателите ще могат да уволняват служители по-лесно

15:54 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Гърция нараства стремително

През първите три месеца на годината, безработицата в Гърция е нараснала до 11,7 процента от 10,3 процента през предходното тримесечие поради задълбочаващата се рецесия в страната, пише Wall Street Journal.

Според данните, изнесени от Националния статистически институт на Гърция, в края на март работещите в Гърция са намалели до 4,43 млн. от 4,48 млн. в края на 2009 г.

През първото тримесечие БВП на страната спадна с 2,5 процента на годишна база и 0,8 процента спрямо предходното тримесечие.

Най-висока остава безработицата сред младите хора, като в края на първото тримесечие тя достига 22,3 процента при 20,4 процента в края на 2009 г.

По региони най-висока безработица има на туристическите острови в Йонийско море – 20,4 процента в края на първото тримесечие, следвани от островите в южно Егейско море с 18,9 процента.

За същия период безработицата в Западна Егейска Македония е достигнала 15,1 процента от 12 процента в края на 2009 г., докато безработицата в Източна Егейска Македония и Беломорска Тракия е нараснала до 14,2 процента от 12,2 процента в края на декември.

В Атика - провинцията около столицата Атина, където на практика живее половината от населението на Гърция, безработицата е нараснала до 10,7 процента през първото тримесечие от 10,2 процента в края на 2009 г.

Според прогнозите на правителството през 2010 г. гръцката икономика ще се свие с 4 процента, докато безработицата е прогнозирана да достигне 11,8 процента от средно 9,4 процента през 2009 г.

Късно в сряда гръцкият кабинет представи предложение за промяна в трудовото законодателство, според което работодателите ще могат да уволняват служители по-лесно. Мярката е договорена с Международния валутен фонд и Европейския съюз, като част от стратегията за намаляване на огромния бюджетен дефицит на балканската страна. Миналия месец ЕС и МВФ предоставиха на Гърция финансов пакет от 110 млрд. евро за гарантиране на ликвидността на гръцката финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още