fallback

Лондон иска британците да се пенсионират на 66 през 2016 г.

В законопроекта се предвижда и опция за допълнително увеличаване на пенсионната възраст до 70 и повече години, през следващите десетилетия

20:44 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новото правителство ускорява плановете си за реформа на пенсионната система, като предвижданата минималната възраст за пенсиониране на острова да достигне 66 години през 2016 г., пише BBC.

В законопроекта се предвижда и опция за допълнително увеличаване на пенсионната възраст до 70 и повече години, през следващите десетилетия.

Пенсионната възраст ще бъде повишена до 66 години, първо за мъжете, а до края на десетилетието и за жените.

„Великобритания имаше пенсионна система, с която можехме да се гордеем, но поради години на безотговорно управление и бездействие, сега има все по-малко хора, които влагат пари в пенсионните фондове, поради което държавните пенсии са изгубили стойността си и милиони хора тънат в нищета”, каза днес на брифинг в Лондон, секретарят по пенсионното осигуряване към коалиционното правителство, Иън Дънкън Смит.

„Хората живеят по-продължителен и по-здравословен живот от всякога и последното нещо, което искаме, е да ги лишим от работното им място, таланта и ентусиазма им, с налагането на изкуствена пенсионна граница”, допълва Смит.

Плановете на предишното лейбъристко правителство бяха, пенсионната възраст да се увеличи до 66 години през 2024г. и до 68 години до 2046г.

Според новото коалиционно правителство в Лондон, този процес трябва да бъде ускорен и пенсионна възраст от 70 години да бъде достигната много по-скоро.

Правителството, смята също да премахне и клауза от сегашното законодателство, позволяваща на работодателите да уволняват служители на 65 години.

Продължителността на живота във Великобритания е 77 години за мъжете и 81 години за жените.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още