IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще се върне на световните финансови пазари през юли

Гръцкото правителство залага, че доверието на пазара ще се подобри преди облигационните търгове на 13-ти и 20-ти юли поради приемането на пенсионната реформа в страната

17:55 | 28.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Гърция ще се върне на световните финансови пазари през юли

Гърция планира да се върне на световните финансови пазари през следващия месец, като продаде държавни ценни книжа (ДЦК) за 4 млрд. евро при първия си опит за набиране на средства, след като страната беше спасена през май от Европейския съюз и Международния валутен фонд, пише Financial Times.

„Имаме намерение да предложим 3-, 6- и 12-месечни ценни книжа“, казва шефът на гръцката агенция за управление на държавния дълг Петрос Христодолу.

Според подписаното с гръцкото правителство споразумение Европейският съюз и Международният валутен фонд дават зелена светлина на Атина за продажбата на краткосрочни държавни облигации през юли и октомври.

Според инвеститори обаче гръцкият ход може да крие прекалено висок риск, тъй като едно евентуално слабо представяне може да повлияе негативно на инвестиционния климат в страната. Тестът ще се състои в това колко ще се наложи да плати Атина за лихвените проценти по заемите, за да привлече купувачи. Твърде високите премии ще разтревожат инвеститорите и ще подкопаят доверието в пазара, коментира изданието.

„За момента доверието е слабо, а лоши новини от Гърция може да предизвикат нова криза“, казва Стивън Мейджър от HSBC. 

„Ако нещата с Гърция се развият зле, това ще се отрази на други страни като Португалия и Испания, на които може да се наложи да прибегнат към спасителни заеми“, казва друг банкер.

Гръцкото правителство залага, че доверието на пазара ще се подобри преди облигационните търгове на 13-ти и 20-ти юли поради приемането на пенсионната реформа, която е в основата на тригодишния консолидационен план на страната. Гласуването на законопроекта се очаква да стане факт през следващата седмица.

Реформата, представена миналата седмица, предвижда съкращаване на пенсиите и увеличаване на пенсионната възраст до 65 години, както за мъжете така и за жените. Новото законодателство среща силна съпротива от опозиционната социалистическа партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Е те сега щото е отворен - 700Е ама през крив макаронаки. На почивка ще иде за да заработва - като метач и градинар в кактусовите им градинки по плажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
а българин ли искаш да си??? Едни грък пенсионер по нова тв май каза..кво ми е злето 700 евро....а вие със 100 ? ...верно криза няма да ходя два пъти на почивка и няма да карам постоянно колато но пак ще съм по добре... така , че не мисли гърците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
...не искам да съм грък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още