IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки недоволни от „спиране на кранчето“ от ЕЦБ

Финансовите институции в страната лобират за удължаване на схемата за финансиране от банката, спирането й се определя като "абсурдно"

11:42 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Испанските банки недоволни от „спиране на кранчето“ от ЕЦБ

Испанските банки са се заели с активно лобиране пред Европейската централна банка (ЕЦБ) за удължаване на една от програмите за кредитиране на институцията. Според правилата на ЕЦБ тази седмица изтича схема за финансиране в размер на 442 млрд. евро, което ще доведе до сериозно ограничаване на паричното предлагане за банковия сектор.

В момента испанските банки са изправени пред силни проблеми с достъпа до финансиране, като на практика са почти изключени от международния междубанков пазар. Това ги кара да заемат все повече средства от ЕЦБ, за да могат да посрещат нуждите си.

Именно това обстоятелство кара испанските банки да обявят за „абсурдно“ поведението на ЕЦБ и спирането на програмата, предава Financial Times.

Краят на въпросната програма е в четвъртък. В нейните рамки ЕЦБ предостави най-голямото количество средства в историята си, като раздаде над 440 млрд. евро като едногодишни заеми с лихва от 1 на сто.

„Всяка централна банка има задължението да осигурява ликвидност. Това обаче не е политиката на ЕЦБ. Борим се всеки ден срещу това. Абсурдно е“, заявява за вестника високопоставен испански банкер, пожелал анонимност.

Според негов колега „политиката на ЕЦБ е да не се отпускат кредити за повече от три месеца“. Това обаче трябва да се промени и банката да се адаптира към новите реалности, смята той.

Именно новите реалности налагат удължаването на програмата, но от ЕЦБ за момента обявяват, че такова няма да има. Вместо това утре ще бъде предложено неограничено количество тримесечни кредити, като се очаква такива аукциони да бъдат провеждани редовно до края на годината.

„Системата просто не работи“, смята Саймън Самюелс от Barclays Capital в Лондон. „Скоро ще станат три години, откакто започнаха програмите за увеличаване на ликвидността, а пазарът все още не може да се справи без помощ“, посочва той.

Според оценките на Barclays поне 150 млрд. евро от въпросните 442 млрд. евро няма да бъдат рефинансирани с тримесечен заем, което означава, че финансовите институции ще трябва да свият кредитирането си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още