IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудният път на ЕЦБ между високата ликвидност и инфлацията

Ако Европейската централна банка продължи да наводнява пазара с евтини заеми, на по-късен етап това може да предизвика инфлационен натиск

16:36 | 29.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Трудният път на ЕЦБ между високата ликвидност и инфлацията

Европейската централна банка се опитва да успокои пазарите, че прекратяването в четвъртък на програмата за банково финансиране, възлизаща на 442 млрд. евро, няма да дестабилизира финансовата система, дори ако банките в региона останат консервативни в предоставянето на заеми една на друга, пише Wall Street Journal.

ЕЦБ предостави 12-месечната програма за финансиране през миналото лято, за да насърчи кредитирането на частния сектор и да подсигури адекватна ликвидност в еврозоната. Оттогава програмата, която обхваща повече от половината от операциите за подпомагане на ликвидността на банката, се превърна в спасителен пояс за банките в Гърция, Испания и други страни, засегнати от дълговата криза в региона.

Цената на кредитирането на междубанковия пазар нарасна до осеммесечен връх в понеделник, след като банките започнаха да се подготвят за прекратяването на евтиното финансиране от ЕЦБ. Еврото се понижи поради страховете, че изплащането на взетите от банките суми ще изправи европейската финансова система пред нови опасности. Доходността на германските ценни книжа, които се приемаха като убежище за инвеститорите, също се понижи.

Някои инвеститори се опасяват, че уязвимите банки от еврозоната, които няма да могат да наберат средства на междубанковия пазар, може да бъдат изправени пред трудности да заместят източника на досегашното финансиране, въпреки уверенията от страна на ЕЦБ, че централната банка ще предоставя фондове при подобни условия и през следващите три месеца.

Банките в региона се подготвяха за това събитие, като трупаха кеш, заемайки фондове от останалите операционни програми на ЕЦБ. Общо 114 банки участваха в последния търг за рефинансиране, с 13 повече от миналата седмица. ЕЦБ осигурява временни фондове за приблизително 870 млрд. евро за банките в региона.

Според икономисти на RBS през следващите месеци търсенето на фондове на централната банката ще надхвърли 250 млрд. евро.

ЕЦБ се намира в затруднено положение, тъй като се опитва едновременно да „отучи“ европейските банки да разчитат на ликвидност от нея и в същото време да запази стабилността на банковия сектор. Банката вече веднъж е прекратявала програмата си за банково кредитиране през декември, преди кризата в Гърция да събуди страховете на инвеститорите за дълговите нива на страните от еврозоната.

От ЕЦБ обявиха, че лихвата по тримесечните фондове, които ще бъдат представени в сряда, ще е 1%.

Намаляването на натиска над европейските банки си има и цена, коментират представители на ЕЦБ. Ако централната банка продължи да наводнява пазара с евтини заеми, на по-късен етап това може да предизвика инфлационен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Стагфлация ??????.........шегуваш ли се varna ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
varna
преди 13 години
При този убит пазар, инфлацията ще е добра за икономиката новина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още