IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай гласува доверие на Испания за 1 млрд. евро

Фактът, че крупни азиатски инвеститори се върнаха на пазара, е знак за силен вот на доверие за еврозоната, посочват анализатори

11:08 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай гласува доверие на Испания за 1 млрд. евро

Миналата седмица Китай купи испански облигации на стойност няколко стотици милиона евро, след като азиатските инвеститори се завърнаха на периферните пазари в еврозоната, пише Financial Times.

Китайската държавна администрация за валутна търговия (SAFE), която управлява резервите на страната под надзора на китайската централна банка, придоби 10-годишни испански облигации на стойност 400 млн евро.

SAFE направи заявка за 1 млрд. евро, след като търсенето само за няколко часа миналия вторник нарасна до 14,5 млрд. евро. „Фактът, че крупни азиатски инвеститори се върнаха на пазара, е знак за силен вот на доверие за еврозоната. Имаше силно търсене на испански облигации и това наистина помогна за оптимизма сред инвеститорите“, казва Майк Ами анализатор от Pimco.

„SAFE е важен инвеститор и транзакцията беше извършена в точното време и на точната цена. Това е вот на доверие – не казвам, че Китай спасява Испания, но без съмнение китайската намеса беше благоприятна“, допълва банков експерт.

Испанската сделка от миналата седмица беше посрещната добре на световните пазари и според анализатори отбелязва потенциална повратна точка за еврозоната.

От продадените облигации за 6 млрд. евро две трети бяха закупени от международни инвеститори, като 14% от тях бяха от Азия. При подобен търг на 10- годишни ДЦК през януари Испания успя да продаде на азиатски инвеститори едва около 5% от облигациите.

През последните два месеца азиатските инвеститори са закупили много малко облигации от страни от периферията на еврозоната поради страховете, че дълговата криза може да доведе до разпада на единната европейска валута.

Междувременно Гърция се отказа от плановете си да рефинансира 12-месечен държавен дълг поради опасенията, че инвеститорите ще поискат прекалено голяма цена.

Вместо това, днес, при първия си опит за набиране на средства на световните капиталови пазари от приемането на спасителния пакет от 110 млрд. евро през април, Атина ще предложи 6-месечни ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още