IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 5% лихва по облигациите на Гърция при опита за връщане на пазара

Утре се очаква опит за пласиране на облигации за 1,25 млрд. евро в първия аукцион след спасяването на страната

09:42 | 12.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Очакват 5% лихва по облигациите на Гърция при опита за връщане на пазара

Гърция вероятно ще плати лихва от около 5 на сто по първата емисия облигации, която страната пуска, след като бе спасена от МВФ и ЕС през май, очакват пазарни анализатори. Финансовото министерство е насрочило аукцион за емисия с матуритет 26 седмици за утре, като плановете са да бъдат набрани 1,25 млрд. евро, пише Bloomberg.

Между 10 и 23 юли падежират краткосрочни дългове за 4,5 млрд. евро, а за погасяването им все още не са намерени средства. В спасителния фонд на стойност 110 млрд. евро не са заделени достатъчно пари за погасяване на тези задължени, показват документи на МВФ, цитирани от агенцията.

Прогнозите за лихва от 5 на сто са свързани с факта, че спасителният кредит от страна на ЕС е отпуснат именно при такава лихва. Към момента облигации с матуритет 26 седмици, които падежират през януари, се търгуват при доходност от 5,7 на сто, показват данни на Barclays.

Към момента пазарите все още не подхождат с доверие към Гърция и лихвите по десетгодишните облигации на страната се търгуват с премия от цели 764 базисни пункта спрямо немските ДЦК. Макар това ниво да е доста под рекордните 973 базисни пункта, измерени през май, то остава доста високо.

Последната успешно пласирана емисия на Гърция бе пусната на пазара през април, когато бе предложена лихва от 4,85 на сто по облигации с матуритет 52 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Чакайте малко. Не четем. Това са тригодишни. България със сигурно ще успее да емитира 3 годишни за по-малко от 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
Tiki
преди 13 години
Естествено, че ще вярват повече на Гърция, защото тя е в Еврозоната и никой няма да позволи да фалира, освен това беше приет огромен спасителен пакет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 13 години
Няма да има особено голям смисъл. Лихвата се определя от доверието, което имат инвеститорите в икономиката на страната. Та след като Гърция на косъм не обяви фалит, а БГ е стабилна (уж) може да си направим изводите, на кого вярват повече инвеститорите. Тъжно, тъжно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
ако Гърците успеят да пласират на 5%.. според мен на секундада дянков и сие трябва да се пробват да пласират и български около 5.5% поне за 1 милярд евро. с тях да финансират максимално инфраструктура (комбинирано с пари от ЕС) , а не да плащат заплати на нереформинраната Държавна администрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още