IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макар и да разпродава острови, Гърция май няма скоро да банкрутира

Някои очакват скорошен банкрут, според други това няма как да се случи заради възможните последващи ефекти

15:24 | 25.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Макар и да разпродава острови, Гърция май няма скоро да банкрутира

В резултат на новината, че Гърция подготвя продажбата на някои от островите си с цел погасяване на дългове, страховете от опасността страна от еврозоната да преструктурира задълженията си отново набраха сила.

Притесненията, че Гърция може да банкрутира, отново плъзнаха на пазара и предизвикаха нова криза на доверие. В резултат цената за защита от банкрут на южните ни съседи отново достигна рекордни стойности, пише CNBC.

Според американски икономист Гърция може да обяви банкрут и да поиска преструктуриране на дълговете си още през август, когато се окаже, че страната не може да се справи с ангажиментите от строгия план за съкращение на разходите.

В такава ситуация Гърция няма да отговаря на условията на МВФ и ЕС за получаване на нов транш от спасителния кредит.

Други анализатори обаче са на противоположното мнение и, макар да смятат, че Атина ще прибегне до преструктуриране на дълга си, това според тях няма да се случи това лято, а след две-три години. „Гърция е единичен случай, но ако те решат да преструктурират дълговете си, това би имало огромен негативен ефект за европейския банков сектор и германските банки в частност“, смята ръководителят на анализаторския отдел на Credit Suisse Джил Кийтинг.

Германските държавни банки, известни като ландесбанки, се регионални финансови институции и като цяло обслужват средни и големи компании в своите провинции, както и международни компании. Често пъти те предоставят банкови услуги на дребно, както и достъп до капиталовите пазари на своите клиенти.

В момента фокусът на пазарите е насочен към Испания, която „е далеч по-стабилна от Гърция, но въпреки това дава повод за опасения“, смята Кийтинг.

Според мнението на Алистър Нютон от Номура също не се очаква преструктуриране на гръцкия дълг през лятото. „Настоящата намеса на МВФ и ЕС в гръцката икономика не беше за спасяване на Гърция, а за спасяване на немските държавни банки“, посочва той.

„Причината, поради която Гърция няма да преструктурира дълга си това лято, е тази, че другите също биха обмислили подобни действия. Защо например Италия, Испания или дори Белгия не последват Гърция, ако тя направи такова нещо“, коментира Нютон.

Специалистът от Номура посочва, че наскоро се е прибрал от Германия, където е видял доста ограничено желание за публикуване на стрес-тестовете на държавните банки. За публикуване на резултатите по-рано през седмицата се обяви и Испания, която получи немалко критики за нестабилността на финансовата си система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hienata
преди 13 години
за последните 3 дни съм пратил е-мейл на 4-ри различни гръцки хотели, за да ми направят оферта за почивка през м.Август при тях. НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛ НИТО ЕДИН ОТГОВОР, сами си правете равносметка дали им пука особено много....явно проблемите им не са толкова големи колкото се опитват да ги покажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Българките работещи като болногледачки в Гърция са по-високо заплатени от колежките си в Германия! Кментарът е излишен...Византийците са рекетьорите на ЕС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още