IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Гърция може да фалира през август

Може да се наложи преструктуриране на гръцкия дълг през август, ако страната не изпълни критерии, договорени с МВФ и ЕС

16:14 | 11.06.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Анализатор: Гърция може да фалира през август

Гърция вероятно ще фалира през август, защото дълговото бреме на страната е твърде високо, а подходът на еврозоната за спасяването й е погрешен. Това смята Карл Уейнбърг, главен икономист на High Frequency Economics, цитиран от CNBC.

Гръцкият дълг може да бъде престуктуриран още през август, когато балканската страна трябва да получи нов транш от споразумението с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), казва Уейнбърг.

„Не може да вземете затънала в дългове страна и да я направите по-платежоспособна, като й заемете още пари“, казва той. „Те (ЕС и МВФ) захвърлят Гърция още по-надолу в дупката, като не решават проблема директно и по нужния начин.“

На въпрос кога Гърция може да фалира, Уейнбърг отговаря, че „искрено съветва хората да вземат мобилните си телефони по време на ваканцията през август“. Фалитът на Гърция ще е „много тежък“ за еврото, допълва той.

Ключов за способността на Гърция да обслужва външния си дълг трансфер на стойност 7,5 млрд. евро от ЕС и МВФ трябва да бъде направен в края на август, при условие че Гърция изпълнява договореностите, поети пред МВФ.

Ако гърците не изпълнят договореностите, те няма да получат тези пари, казва Уейнбърг, допълвайки, че той залага на това, че Гърция няма да покрие договорените критерии.

Договореностите, които Гърция трябва да изпълни, са намаляване на бюджетния дефицит под определена стойност, съкращаване на правителствените разходи, включително разходите за социално осигуряване, както и съживяване на ключови публични компании.

Въпреки това според много анализатори последствията от евентуален гръцки фалит върху европейските финансови институции и икономика ще бъдат толкова големи, че ЕС и МВФ ще отпуснат необходимите средства, независимо дали Гърция изпълнява поетите ангажименти, или не.

Добър сигнал за инвеститорите тази седмица се оказаха и успешно проведените публични предлагания на португалски и испански ДЦК.

В сряда Португалия продаде облигации за 1,5 млрд. евро, докато Испания успя да набере 3,9 млрд. евро в четвъртък при търгове, в които интересът беше неочаквано висок. В същото време президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише увери инвеститорите, че ЕЦБ ще продължи да изкупува ДЦК на страни от еврозоната, за да подкрепи икономиката.

Успешните търгове в Португалия и Испания са добър знак и за други европейски правителства, които искат да наберат средства, като Италия, която ще проведе две публични предлагания на държавни облигации – днес и през следващата седмица. Испания възнамерява да проведе още търгове по-късно през лятото, тъй като трябва да набере 16 млрд. евро до 30-ти юли.

Според запознати с наддаването източници, цитирани от CNBC, американски хедж фондове са били сред активните купувачи.

„Инвеститорите бяха изнервени за търговете (в четвъртък)“, казва Рей Бадиани, икономист от базираната в Лондон IHS Global Insight. „Фактът, че събраните 3,9 млрд. евро са в горната граница на сумата, на която се надяваше испанското правителство, както и това, че имаше два пъти по-голямо търсене от предлагането, е окуражаващ“, допълва той.

Късно в сряда Goldman Sachs понижи тримесечната си прогноза за еврото на 1,15 долара от 1,35 долара за евро. Сред „мечките“ дори има такива, които залагат, че до края на годината еврото ще достигне паритет спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Какво е ако не е фалит да не можеш да обслужваш дълговете си ? Ами ако не им бяха дали заема с какво щяха да платят с драхми или узо? Гърция е във фактически фалит и само времето ще покаже кога и на ЕС ще му свършат еврата с които сам си плаща по задълженията на Гърция към него.Просто това не може да продължава дълго. Нека е богата Гърция на маслини и сиртаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
абитуриент
преди 13 години
много са изобретателни и имат силно лоби на ВСЯКЪДЕ-имплантирали са се във всички ключови нива където се взимат ВАЖНИ РЕШЕНИЯ.....познавам ги много добре и съм сигурен ,чи ше измислят нешто-царе са на КОМБИНАЦИЙТЕ и се въртят на 360 - градуса -важното е ТЯХНОТО ДА СТАНЕ......а ,че са ПОСТРОИЛИ КОМУНИЗМА - ПОСТРОИЛИ са го може би и за това толкова много ми харесва там-никъде го няма това СПОКОЙСТВИЕ И СИГУРНОСТ........!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
neduded
преди 13 години
Някой анализатор беше направил хубава аналогия за Гърция - това е като да даваш узо на алкохолик за да го оттървеш от махмурлука. Махмурлука временно ще се подобри, но алкохолизма само ще се задълбочи. Не повече заеми ще спасят Гърция, която е прекалявала с вземането (и харченето) на заеми години наред, а въздържанието... иначе казано ограничаване на харченето на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
neduded
преди 13 години
Никой не казва че гърците (хората) ще фалират, а че Гърция (държавата) ще фалира. Че гърците са пресметливи, пресметливи са, спор няма. Но комунизма, който си бяха построили неминуемо ще ги доведе до фалит. За мен лично 'ако Гърция фалира' не стои под въпрос. Още миналият Ноември, казах че Гърция ще фалира, въпроса е по-скоро кога в следващите две години ще фалира. По-добре за гърците щеше да е държавата да обяви фалит още в края на есента когато проблемите излязоха наяве. Това че Германия/Меркел в крайна сметка реши да отложи края и временно да успокои френските и немските кредитори, просто измества във времето проблема и утежнява икономическото бъдеще на Гърция през следващите няколко години, но банкрута на държавата си остава неминуем. Не мога аз да дължа 120% от брутото, което изкарвам за година и да харча 12% повече от това което получавам чисто и да си плащам заемите. Няма как да стане просто. Същото е и с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
абитуриент
преди 13 години
Ако ВИЗАНТИЙЦИТЕ фалират -в което не вярвам- ние най-много ше го ОТНЕСЕМ......но доколкото съм запознат със ситуацията - ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ-те са БОГАТА ДЪРЖАВА.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
не не съм но постоянно прескачам до там за да заредя батерийте ........съветвамте и ти да прескочиш до там ако имаш възможност.......пари с много работа не се изкарват трябва и АКЪЛ.......а ВИЗАНТИЙЦИТЕ УМЕЯТ ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ- от тях можем само да се УЧИМЕ........А ЗАВИСТА И ЗЛОБАТА НЕ СА ХУБАВО НЕЩО-вкарват те в спирала от която няма излизане.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
щото нашто е по образовано...........сичко що годе читаво се изнесе.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Без зла умисъл, но, ако Гърция фалира, ще се докаже /или поне явно ще се провали/ и системата за финансова стабилност на ЕС. Нещо, определено, тежко, но, поне ще знаеш да не разчиташ на куци кобили, нали? Дайте без въздушни кули, става ли? Ще поживеем, ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
graki
преди 13 години
Ти май си гърче, а мойто момиче - е като научиш да пишеш правилно на български ще може да кореспондираш донякъде с нас - това за пореден път показва, че сте мързеливи хорица, свикнали цял живот да живеят охолно с парите на другите - е няма да стане повече *** - очакват ви тежки, мнооого тежки години - и след това найстина няма да сте същите, ще сте там дето ви е мястото - на дъното на континента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
orchis
преди 13 години
Прекрасна държава, с недостатъчно образовано население и 2 млн чиновноци.Разбира се,едва ли ще се стигне до истински фалит, но определено ще трябва да променят доста неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още