IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30-ти юли – новата критична дата в календарите на инвеститорите

Това е денят, в който Испания трябва да плати 16 млрд. евро от дълга си, съществуват опасения дали страната ще успее да се справи с тази задача

15:40 | 03.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
30-ти юли – новата критична дата в календарите на инвеститорите

Със задълбочаването на дълговата криза в Гърция през изминалите месеци инвеститорите се се бяха фокусирали върху датата 19-ти май, когато гръцкото правителство трябваше да плати 8,5 млрд. евро по държавния си дълг. В крайна сметка, в последния момент, еврозоната и МВФ представиха спасителен финансов пакет и на 18-ти май Гърция получи 14,5 млрд. евро.

Сега обаче има нова „червена дата“ в календарите на инвеститорите – 30-ти юли, денят, в който Испания трябва да плати 16 млрд. евро, пише Wall Street Journal.

Разбира се, такива дати са важни за инвеститорите и имат ключова роля в инвестиционните стратегии. Емитентите на облигационни бонове също са наясно с динамиката на пазарите и могат да използват естествените пазарни флуктуации, за да улеснят издаването на нови емисии.

До неотдавна обаче инвеститорите приемаха, че с купуването на ДЦК, издадени от страни от еврозоната, поемат единствено рискове, свързани с лихвените проценти, и затова фокусираха стратегиите си върху относителните изменения в цените на държавните облигации с различен матуритет, в зависимост от това какво се случва с инфлацията и официалните лихвени проценти.

Ниската инфлация през последните 10 – 15 години, наред с благоприятните икономически условия през по-голямата част от този период, позволи уеднаквяването на лихвените проценти в еврозоната, което допълнително подсили еврото.

Но сега, особено в случая с Гърция, се оказа, че инвеститорите са поели кредитен риск.

До известна степен това е повторение на сценария с ипотечната криза в САЩ. Тогава инвеститори, които притежаваха подплатени с активи и инвестиционен рейтинг „ААА“ финансови инструменти, изведнъж откриха, че са изложени на пазарни рискове, за които не са и помисляли. Резултатът беше паническа разпродажба.

Така че обсебването на пазарите от дати като 19-ти май и 30-ти юли далеч не е толкова здравословно, коментира изданието.

След отдръпването от Гърция, Португалия и Испания, сега на облигационния пазар се наблюдава определен интерес към американски, британски и германски ДЦК, всички от които си имат собствени проблеми, включително двуцифрения бюджетен дефицит в САЩ и Великобритания.

Интересът към германските ценни книжа отразява напрежението в еврозоната, смятат анализатори. По данни на Merrill Lynch от началото на годината германските ДЦК са донесли на своите инвеститори 6,5% доходност, в сравнение с загуби от 1,5% за притежателите на испански ДЦК и 2,1% за португалските ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Прави впечатление , че "специалидтите" които унищожават форума на инвестора с политическия си спам не се и опитват да коментират неща касаещи именно теми които определят истинската същност на сайта. Това е особенно показателно за това ,че веме определено е създадена "професия" ПРОФЕСИОНАЛЕН СПАМАДЖИЯ. Жалко , че има хора които да дават пари на недоразвити умове за такова нещо.... Надявам се някой наистина сериозен да коментира огромните проблеми на еврозоната и ЕС....професионално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още