IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Испания заради перспективата за по-бавен растеж

Fitch понижи рейтингa на Испания до „AA+”от „ААА”. Перспективата на новия рейтинг е стабилна

22:07 | 28.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи рейтинга на Испания заради перспективата за по-бавен растеж

Глобалната кредитна агенция Fitch понижи рейтинга на Испания с една степен до „AA+”, като посочи, че икономическото възсъановяване на страната ще е по-бавно от прогнозата на правителството, поради приетите мерки за намаляване на бюджетния дефицит, пише CNBC.

“Понижението на рейтинга на страната рефлектира оценката на Fitch, че процеса на адаптация със свиването на частния сектор и външната задлъжнялост, осезаемо ще намали растежът на испанската икономика в средносрочен план,” се казва в изявление на агенцията.

Fitch понижи рейтингa на Испания до „AA+”от „ААА”. Перспективата на новия рейтинг е стабилна.

„Поножението на рейтинга само по себе си не е изненадващо”, казва Танос Папасавас валутен директорн в Investec Asset Management. „Интересно е, че понижаването на испанския рейтинг може да се приеме, като „тест”, за това дали инвеститорите и пазарите вече са отчели тази лошата новина в търговията си през последния месец”.

Според Папасавас, ако еврото се търгува под $1,22 в края на сесията на Wall Street, тогава може да приемем, че лошата новина не е била калкулирана, което ще означава, че ще имаме още спадове през следващата седмица.

„Ако еврото се стабилизира обаче, а изглежда че нещата вървят натам в момента, това ще означава, че лощата новина вече е била калкулирана и инвеститорите вече не изпадат в паника при най-малкото сътресение”, казва Папасавас.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Прав си но за съжаление страните "страдащи" от тези оценки с нищо не опровергават негативните оценки, а само наливат масло в огъня на паниката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tiki Man
преди 13 години
Moody's вече минаха, сега Fitch и следва S&P. И сега какво? Докато всички агенции се изредят една след друга на всички прасета пазарите все ще падат ли? Дано скоро се вземат мерки срещу мафията на рейтинговите агенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още