IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Гърция може да фалира през август

Може да се наложи преструктуриране на гръцкия дълг през август, ако страната не изпълни критерии, договорени с МВФ и ЕС

16:14 | 11.06.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Анализатор: Гърция може да фалира през август

Гърция вероятно ще фалира през август, защото дълговото бреме на страната е твърде високо, а подходът на еврозоната за спасяването й е погрешен. Това смята Карл Уейнбърг, главен икономист на High Frequency Economics, цитиран от CNBC.

Гръцкият дълг може да бъде престуктуриран още през август, когато балканската страна трябва да получи нов транш от споразумението с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), казва Уейнбърг.

„Не може да вземете затънала в дългове страна и да я направите по-платежоспособна, като й заемете още пари“, казва той. „Те (ЕС и МВФ) захвърлят Гърция още по-надолу в дупката, като не решават проблема директно и по нужния начин.“

На въпрос кога Гърция може да фалира, Уейнбърг отговаря, че „искрено съветва хората да вземат мобилните си телефони по време на ваканцията през август“. Фалитът на Гърция ще е „много тежък“ за еврото, допълва той.

Ключов за способността на Гърция да обслужва външния си дълг трансфер на стойност 7,5 млрд. евро от ЕС и МВФ трябва да бъде направен в края на август, при условие че Гърция изпълнява договореностите, поети пред МВФ.

Ако гърците не изпълнят договореностите, те няма да получат тези пари, казва Уейнбърг, допълвайки, че той залага на това, че Гърция няма да покрие договорените критерии.

Договореностите, които Гърция трябва да изпълни, са намаляване на бюджетния дефицит под определена стойност, съкращаване на правителствените разходи, включително разходите за социално осигуряване, както и съживяване на ключови публични компании.

Въпреки това според много анализатори последствията от евентуален гръцки фалит върху европейските финансови институции и икономика ще бъдат толкова големи, че ЕС и МВФ ще отпуснат необходимите средства, независимо дали Гърция изпълнява поетите ангажименти, или не.

Добър сигнал за инвеститорите тази седмица се оказаха и успешно проведените публични предлагания на португалски и испански ДЦК.

В сряда Португалия продаде облигации за 1,5 млрд. евро, докато Испания успя да набере 3,9 млрд. евро в четвъртък при търгове, в които интересът беше неочаквано висок. В същото време президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише увери инвеститорите, че ЕЦБ ще продължи да изкупува ДЦК на страни от еврозоната, за да подкрепи икономиката.

Успешните търгове в Португалия и Испания са добър знак и за други европейски правителства, които искат да наберат средства, като Италия, която ще проведе две публични предлагания на държавни облигации – днес и през следващата седмица. Испания възнамерява да проведе още търгове по-късно през лятото, тъй като трябва да набере 16 млрд. евро до 30-ти юли.

Според запознати с наддаването източници, цитирани от CNBC, американски хедж фондове са били сред активните купувачи.

„Инвеститорите бяха изнервени за търговете (в четвъртък)“, казва Рей Бадиани, икономист от базираната в Лондон IHS Global Insight. „Фактът, че събраните 3,9 млрд. евро са в горната граница на сумата, на която се надяваше испанското правителство, както и това, че имаше два пъти по-голямо търсене от предлагането, е окуражаващ“, допълва той.

Късно в сряда Goldman Sachs понижи тримесечната си прогноза за еврото на 1,15 долара от 1,35 долара за евро. Сред „мечките“ дори има такива, които залагат, че до края на годината еврото ще достигне паритет спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
абитуриент
преди 13 години
прав си на 100%.....!!!!!.....Писна ми разни измислени ГЕРОЙ дето не са виждали гърция даже и на карта да драскат ГЛУПОСТИ....!!!!.....Тва е една ПРЕКРАСНА и УРЕДЕНА СТРАНА с изключително пресметливи и сравнително ЗАМОЖНИ хора- няма как да ФАЛИРАТ......!!!!.....Много по вероятно е да ПРЕЦАКАТ КРЕДИТОРИТЕ СИ- те трябва да се притесняват.......и ве пак тва е държава на 5000- години.........!!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
prodigal
преди 13 години
Проблемът е че леваци като някой си Уейнбърг няма да фалират от нелепите си изказвания! Напротив, даже и някоя и друга лекция може да изнесат на сметка. Те по правило не рискуват, понеже си знаят колко им струват прогнозите :) За по-лесно продават страх или оптимизъм, което е доста по-сигурно и понякога доста печелившо. Например този плъх Рубини стана турбо богат и междувременно фалира доста хора по време на едно от най-големите и продължителни ралита в историята с неспирните си грешни мрачни прогнози през периода. Някой да му търси отговорност за глупостите Да излезе и да каже ами скъсих на тези нива покрих на моята прогноза, чакай ;)Да обобщим, който смята че е добра идея да скъсява и да забогатее с едно мръдване на пръста, нищо по-лесно, нали :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
krachunov
преди 13 години
Не мисля че Византийците ще фалират, това са само спекулаций, защото цяла южна европа плюс ирландия, белгия а и др.като унгария са в същото незавидно състояние. Това би било пълен крах на ЕС, нещо което никой не може да си позволи да приеме. Иначе Гърция (а и не само тя) наистина ще се превърне "в една много различна страна" както каза самият Пап Андреу, защото дисциплината ще превърне съседите ни в това което сме ние сега, но не изведнъж разбира се....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още