IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ планира нови заеми за банките, вдига прогнозата си за 2010

Засега обаче липсват подробности около програмата на банката за изкупуване на държавен дълг на страни от еврозоната

12:16 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ планира нови заеми за банките, вдига прогнозата си за 2010

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обяви нова програма за краткосрочно кредитиране на банките и повиши прогнозата за растеж на еврозоната през 2010 г. Това стана на пресконференция в четвъртък, след като по-рано през деня ЕЦБ остави основния лихвен процент непроменен, на рекордно ниското ниво от 1% за 13-ти пореден месец.

Президентът на ЕЦБ обаче отказа да хвърли повече светлина върху програмата на банката за изкупуване на държавен дълг на страни от еврозоната – най-противоречивото решение на банката в 12-годишната й история, пише Wall Street Journal.

Като призна за напрежението на вътрешно-банковия пазар, което принуди банките да влагат рекордни суми в ЕЦБ, вместо да дават заеми една на друга, Трише обяви в четвъртък, че ЕЦБ ще предлага евтини, неограничени, тримесечни заеми към банките до края на лятото.

ЕЦБ повиши до 1% прогнозата си за растеж в еврозоната през тази година. Но дори така, Европа ще изостане значително от темповете на възстановяване на икономиките на САЩ и развиващи се страни, като Китай и Индия.

Като резултат от по-високите цени на суровините централната банка очаква и малко по-висока инфлация през тази и следващата година. Прогнозираната за 2010 г. инфлация от 1,5% все пак е далеч под тавана от 2%, поставен от ЕЦБ, и дава значителна свобода на действие за стабилизиране на финансовите пазари.

Еврото възстанови позиции след коментарите на Трише и решението на банката да запази непроменен основния си лихвен процент на рекордно ниско ниво от 1% за 13-ти пореден месец. Английската централна банка също задържа основния си лихвен процент на 0,5%, както и програмата си за изкупуване на облигации на стойност 290 млрд. долара.

Някои инвеститори споделиха, че са се страхували, от възможността Трише да прекрати наскоро обявената програма за изкупуване на държавен дълг, пише изданието. Въпреки че програмата е временна, Трише не даде индикация, че тя ще бъде прекратена в скоро време.

До този момент ЕЦБ е изкупила около 40 млрд. евро държавни облигации, но след началото на програмата на 10-ти май, изкупуването е забавено от 16 млрд. евро през първата седмица до 5 млрд. евро в началото на юни.

Трише отказа да предостави детайли около това държавният дълг на кои точно страни от еврозоната изкупува ЕЦБ, както и при какви пазарни сигнали банката ще прецени, че програмата не е необходима повече. Той също отказа да коментира скорошния спад на еврото, като посочи, че единната европейска валута е „стабилна“ и „запазва стойността си“.

След като пазарите претърпяха сътресения след серия от промени в политиката на банката през последните месеци, инвеститорите изглеждаха облекчени от консервативната позиция на Трише в четвъртък. „Неговото представяне беше добро с това, че не каза нищо“, казва Карстен Брзески, икономист от ING Bank.

Според анализатори EЦB се опитва да запази максимална гъвкавост, взимайки си поука от минали грешки, когато смели изказвания са налагали изнервящи промени в политиката на банката. След като при последната срещата на банката на 6-ти май Трише каза пред репортери, че идеята за изкупуване на държавен дълг дори не е дискутирана, само четири дни по-късно той обяви точно такава програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още