IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи кредитния рейтинг на Португалия

Влошаващите се показатели за държавния дълг подкопават финансовата стабилност на правителството, изтъква агенцията

11:45 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's понижи кредитния рейтинг на Португалия

Moody's Investor Service понижи кредитния рейтинг на Португалия с две стъпки от А1 на Аа2, като перспективата по рейтинга остава стабилна, съобщи MarketWatch.

Според агенцията финансовата стабилност на португалското правителство „ще продължи да отслабва в средносрочен план, свидетелство за което са влошаващите се показатели за държавния дълг“.

Перспективите за икономически растеж на страната „вероятно ще останат относително ниски, освен ако предприетите структурни реформи не дадат резултат в средносрочен или дългосрочен план“, заявяват от Moody's.

Антъни Томас, старши анализатор в агенцията, смята, че задлъжнялостта на правителството вероятно ще остане относително висока в обозримо бъдеще.

Moody's отбелязва, че не може напълно да се изключи възможността за по-сериозно влошаване на показателите за задлъжнялост в случай на повишаване на лихвите или по-слаб икономически растеж.

В края на април рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Португалия с две степени - от „А+“ до „А-“ с „негативна“ прогноза.

В отговор на понижението страната демонстрира решимост и предприе сурови мерки за връщане на доверието, включващи вдигане на данъците и намаляване на заплатите.

Правителствените мерки за строги икономии предизвикаха вот на недоверие, който социалистическото правителство на сраната преодоля, след като получи подкрепата на опозиционната социалдемократическа партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още