IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тестовете в Европа ще включват три сценария

Най-лошият сценарий ще включва възможността за „суверенен шок“, но не и за фалит на европейска страна

10:35 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стрес тестовете в Европа ще включват три сценария

Европейските регулаторни органи ще включат три сценария в стрес теста на 91 от най-големите банки в Европа, резултатите от който ще бъдат публикувани в края на тази седмица. Това става ясно от съобщение на Комитета на европейските банкови надзорни органи (CEBS), цитирано от Bloomberg.

Резултатите от теста ще покажат каква е очакваната стойност на капитала от първи ред (Tier 1 capital) на включените в него банки за 2011 г., както и свързаните с него съотношения.

Те са основен ориентир за финансовото здраве на една банка и ще са изчислени при нормален сценарий, неблагоприятен сценарий и трети вариант, който ще включва възможността за „суверенен шок“, т.е. за рязко влошаване на ситуацията на пазара на държавен дълг.

Това показва шаблон, изготвен от CEBS, който ще се ползва оценка на кредитоспособността на банките.

В рамките на третия, и най-лош, сценарий банките ще публикуват своите очаквани загуби от държавния дълг, който държат в търговските си портфейли, както и допълнителните загуби, които може да понесат от обезценката на ценни книжа заради дълговата криза в Европа.

Съгласно счетоводните правила банките коригират стойността на държавните цени книжа (ДЦК) в техния търговски портфейл в съответствие с промените в пазарните им цени. Тяхната стойност се отписва само тогава, когато е налице сериозен риск от това държавата да не може да изплати своя дълг напълно или да поеме лихвените плащания по него.

Сценарият, включващ шок на дълговите пазари, не предвижда фалит на европейска държава, според анонимен източник на Bloomberg, започнат с въпроса. Вместо това той ще предположи, че нарастващите лихви по държавните ценни книжа на проблемната страна ще увеличат силно разходите за финансиране в нейния частен сектор, което може да доведе до фалити на местни компании, а оттам и до загуби за банките.

CEBS ще координира регулаторните органи на 20-те страни, чиито банков сектор ще е представен в стрес теста. Това са 16-те страни от еврозоната, плюс Великобритания, Дания, Полша и Швеция.

Той ще определи дали най-големите банки в Европа могат да оцелеят при потенциалните загуби от повторна рецесия и понижение в стойността на държаните от тях държавни облигации. Тестът ще покаже и колко капитал трябва да привлекат допълнително, в случай че капиталът им от първи ред е под 6-те процента от техните активи, съгласно определената от Европейския съюз норма.

Тестовете ще покажат още и какви са евентуалните загуби, които банките може да понесат от вложения в други ценни книжа, освен държавните.

Резултатите от стрес теста ще бъдат публикувани за всяка отделна банка, както и на обобщена основа, в петък вечерта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още