IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел срещу Братислава

За своето напълно разумно решение да не подкрепи Гърция Словакия е критикувана от Брюксел, че демонстрира неуважение към идеята за „европейска солидарност“, пише Wall Street Journal

16:51 | 17.08.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Брюксел срещу Братислава

Словакия, най-новата и най-бедна страна от еврозоната, има брутен вътрешен продукт (БВП) от малко над 17 хил. долара на глава от населението, докато Гърция – "просякът на Европа" - е страна съосновател на единната европейска валута и се радва на БВП от над 29 хил. долара на глава от населението.

Миналата седмица новото дясно-центристкото правителство в Братислава гласува за оттегляне на страната от спасителния план за Гърция, приет от останалите членки на еврозоната. За своето напълно разумно решение сега Словакия е критикувана от бюрокрацията в Брюксел за това, че демонстрира неуважение към идеята за „европейска солидарност“, пише в коментар Wall Street Journal.

Словакия трябваше да плати малко над 800 млн. евро от спасителния пакет за Гърция на стойност 80 млрд. евро, които за такава малка страна в никакъв случай не представляват джобни пари. Аргументите за плащането на тази сума не направиха особено впечатление на словашкия премиер Ивета Радикова и в резултат участието на Словакия в спасителния план на ЕС и МВФ беше отхвърлено с 69 срещу 2 гласа.

От своя страна, новоизбраният финансов министър иска да съкрати бюджетния дефицит под 3% от БВП до 2013 г., в резултат на което благотворителността за Гърция остана в категорията на разходи, от които Братислава реши, че може да се откаже.

Таванът за бюджетния дефицит от 3% не е случаен, въпреки че повечето финансови министри в Европа изглежда са забравили това. Тази идея е заложена в Европейския пакт за стабилност и развитие, в който е договорено, че бюджетните дефицити страните членки на ЕС не трябва да надхвърлят 3% от БВП за всеки икономически цикъл. Словакия се опитва да постигне именно това, да подреди собствената си къща, преди да се съгласи да помага на тези, които не са направили това.

Словакия не демонстрира неуважение към идеята за „европейска солидарност“, а просто иска еврозоната да се придържа към стандартите, които сама е приела. Гърция е страната, която нарушава солидарността със Словакия и с всички останали страни от еврозоната.
 
„Не може да отпуснем на Гърция никакъв заем, преди да ги видим да започнат да си пишат домашното“, казва бившият премиер на Словакия Робърт Фико. Братислава иска Гърция да ограничи още повече социалните си разходи, а също и доказателство, че закъсалите европейски икономики са направили всичко възможно да си осигурят средства чрез финансовите пазари, преди да потърсят помощ.

Колкото до позицията на Брюксел, говорител на Оли Рен – европейският комисар за икономическа и валутна политика заяви, че Словакия не е заплашена от никакви юридически санкции за решението си да не подкрепи спасителния план за Гърция, но подчерта, че страната трябва да очаква „политически последици“, без да уточнява какви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
Danten
преди 13 години
Дами и господа, Гърция е най голямата морска държава в света с 33 милиона тона контролиран корабен тонаж. Германия е на второ място с 16 милиона тона. Гърците, с които работя са предприемчиви, последователни и много комбинативни. В момента в Пирея е 41 градуса на сянка. Може да имат сиеста, но след малко като ще продължат да работят и до полунощ ако е необходимо. А колкото до помощта , то тя не е за Гърция, а за Германия и Франция(нейните кредитори). Гърците не искат да са глупаците на Евросъюза и затова чрез фискалната си политика се противопоставят на Големите братчета. Словакия също. И двете страни трябва да са ни за пример...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Преструктуриране на дълга на Гърция щеше да създаде в Европа проблем по-голям дори от тоза при фалита на Лемън Брадърс. Ама нали всички българи мерят с български мащаби, кво толкова още една криза която ще изтрие 2-3% растеж от 15 трилиона икономика каквато е на ЕС или с други думи около 300 милиарда за една година, за да накажем Гърция като не и дадат 50 милиарда, които тя така или иначе ще върне. Ей късогледо племе живее на балканите, а явно и в цяла източна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
smart-ass
преди 13 години
Правилно ангел04. В момента лихвената ставка от 1% не може да овладее инфлацията в Гърция от над 5% и второ еврото, дори и при сегашните леко занижени позиции пак изглежда скъпо за гръцкия туризъм и експорт.На хитро би било гърците да престуктурират дълга, като превалутират всички задължения изцяло в драхми към даден момент и оттам кредиторите да поемат обезценката (на финансов жаргон - to take a "haircut").Ще има и трусове в гръцката банкова система (с всички негативни последици за филиалите на Балканите), но поне ще направят дълга по-поносим за обслужване, а оттам и по-малко разходи за лихви и главници - по-ниски данъци, повече растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
angel04
преди 13 години
Банките кредитори на Гърция са френски и германски?! Според мен Гърция трябваше да си преструкторира дълга и да се откаже от еврото, но на гръцките политици не им стиска. Сега ще агонизират с години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 13 години
ами съвсем нормално е западноевропейците да плащат за евросубсидии в източна европа. Както е нормално техника или посадъчен материал да може да се купува само от страни в Европа. А според теб нормално ли е да се субсидира земеделието в Европа(и Западна и Източна) и така изкуствено да се създават конкурентни предимства по цялата верига на производство спрямо държави като Русия или Африка и тн.?Тази фалшива "солидарност" към Гърция всъщност е опит Европа да плати сметката на гръцките играчи. Иначе Гърция продължава да си получава евросубсидии, а обикновените гърци протестират, защото И ТЕ ПЛАЩАТ СМЕТКАТА. Проблемът освен всичко е и МОРАЛЕН, а защо не и законов. Значи в Америка вкараха в затвора МАДОФ за финансови игри на едро и заблуждаване на инвеститорите, а гръцките политици и банкери(не само гърци) се пекат на о-в КРИТ и си броят пачките от държави като Словакия и най-вероятно се смеят на глас на ТЪПИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ и "неузрелите демокрации".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Deripaska
преди 13 години
Който иска собствена, самостоятелна национална политика да не влиза в клуб, където идеята е в името на общото благо всеки да се откаже от голяма част от националната си независимост?Справедливо ли е изкараните с пот пари на западно европейците да се дават безвъзмезно като евросубсидии на източно европейците? Изобщо не е справедливо, но това се нарича солидарност!До никъде няма да стигне Европа и еврото ако всеки си гледа само краткосрочните национални интереси! Словакия не е солидарна, защото не помага на изпадналия в беда, а Гърция не е солидарна защотото не спазва правилата на еврозоната. Може би са прави тези които казват, че много рано приеха малките и неузряли демокрации в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 13 години
ами не е така - и в статията е написано ясно! Първо Гърция е нарушила солидарността спрямо изискванията на ЕС и еврото. Криела е данни, заблуждавала е инвеститори и е допуснала прекомерен дефицит и държавен дълг. Така или иначе в Гърция никой не понесе отговорност за пакостите, а сметката трябва да я платят Меркел и държави като Словакия и Словения. Едва ли някой в Братислава щеше да е против да плати сметката на Гърция, ако поне един бюрократ в Брюксел или политик в Гърция беше понесъл поне МОРАЛНА отговнорност за тоталното нарушение на правилата от страна на Атина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
ravnovesie
преди 13 години
Като не искат да носят задълженията на еврозоната да излезат от там. Защото ако Гърция беше фалирала цяла Европа щеше да го отнесе - включително и Словакия, но не та са селските тарикати, които само взимат но не искат да дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
И кое е "***"? Гърците с 29 000 долара ще получават от словаците дето са с 17 000 долара ЩО? Щото били в един "клуб"...?! Ами тогава всички да изравним БВП на глава от населението в ЕС. Баси НАГЛОСТТА и безочието на "бРЮксЕЛските зелки" и на византийците!!! За да се спаси техния стандарт и техните благинки всички ще плащат...сигурно и ние сме се бръкнали нали сме "солидарни" и сме п одобре от тях..."отличницните на Европоа" хахахахах...или изтривалката на брюкселската бюрокрация БРАВО на СЛОВАКИЯ има собствена, самостоятебна и национална политика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ravnovesie
преди 13 години
Доста тъпо действат словаците. Като си влязъл в един клуб трябва да си лоялен към останалите. Ако не си просто и те не са към теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още