fallback

Брюксел срещу Братислава

За своето напълно разумно решение да не подкрепи Гърция Словакия е критикувана от Брюксел, че демонстрира неуважение към идеята за „европейска солидарност“, пише Wall Street Journal

16:51 | 17.08.10 г. 13
Автор - снимка
Създател

Словакия, най-новата и най-бедна страна от еврозоната, има брутен вътрешен продукт (БВП) от малко над 17 хил. долара на глава от населението, докато Гърция – "просякът на Европа" - е страна съосновател на единната европейска валута и се радва на БВП от над 29 хил. долара на глава от населението.

Миналата седмица новото дясно-центристкото правителство в Братислава гласува за оттегляне на страната от спасителния план за Гърция, приет от останалите членки на еврозоната. За своето напълно разумно решение сега Словакия е критикувана от бюрокрацията в Брюксел за това, че демонстрира неуважение към идеята за „европейска солидарност“, пише в коментар Wall Street Journal.

Словакия трябваше да плати малко над 800 млн. евро от спасителния пакет за Гърция на стойност 80 млрд. евро, които за такава малка страна в никакъв случай не представляват джобни пари. Аргументите за плащането на тази сума не направиха особено впечатление на словашкия премиер Ивета Радикова и в резултат участието на Словакия в спасителния план на ЕС и МВФ беше отхвърлено с 69 срещу 2 гласа.

От своя страна, новоизбраният финансов министър иска да съкрати бюджетния дефицит под 3% от БВП до 2013 г., в резултат на което благотворителността за Гърция остана в категорията на разходи, от които Братислава реши, че може да се откаже.

Таванът за бюджетния дефицит от 3% не е случаен, въпреки че повечето финансови министри в Европа изглежда са забравили това. Тази идея е заложена в Европейския пакт за стабилност и развитие, в който е договорено, че бюджетните дефицити страните членки на ЕС не трябва да надхвърлят 3% от БВП за всеки икономически цикъл. Словакия се опитва да постигне именно това, да подреди собствената си къща, преди да се съгласи да помага на тези, които не са направили това.

Словакия не демонстрира неуважение към идеята за „европейска солидарност“, а просто иска еврозоната да се придържа към стандартите, които сама е приела. Гърция е страната, която нарушава солидарността със Словакия и с всички останали страни от еврозоната.   „Не може да отпуснем на Гърция никакъв заем, преди да ги видим да започнат да си пишат домашното“, казва бившият премиер на Словакия Робърт Фико. Братислава иска Гърция да ограничи още повече социалните си разходи, а също и доказателство, че закъсалите европейски икономики са направили всичко възможно да си осигурят средства чрез финансовите пазари, преди да потърсят помощ.

Колкото до позицията на Брюксел, говорител на Оли Рен – европейският комисар за икономическа и валутна политика заяви, че Словакия не е заплашена от никакви юридически санкции за решението си да не подкрепи спасителния план за Гърция, но подчерта, че страната трябва да очаква „политически последици“, без да уточнява какви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още