IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози твърд за пенсионната реформа, но не съвсем

Масовите протести във Франция направиха президента склонен на „корекции по някои аспекти”

21:54 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Саркози твърд за пенсионната реформа, но не съвсем

Френският президент Никола Саркози иска да „бъде твърд” по същността на реформата си на пенсионната система и по-специално за вдигането на възрастта за пенсиониране от 60 до 62 години, но допуска, че могат да бъдат направени някои корекции по определени аспекти, съобщава АФП.

Близо 450 хил. души демонстрираха във вторник по обед срещу реформата на пенсионната реформа в цяла Франция преди шествие по-късно през деня в Париж. Същият брой французи излязоха на улиците по същото време на деня при предишния протест на 24 юни, уточнява АФП, цитирайки данни на министерството на вътрешните работи.

За следобед бяха насрочени 190 демонстрации. За сравнение, през първия протестен ден на 24 юни по улиците излязоха 800 хил. души по данни на полицията, а според синдикатите - 2 млн.

Първото поколение, което ще бъде засегнато от реформата, е набор 1951 година. В момента годините за пенсионни вноски за получаване на пълна пенсия са 40,5, а през 2012 година ще станат 41 години. Проектът предвижда от 2013 година те да станат 41 години и три месеца.

Пълна пенсия ще може да се получава на 67 години, а в момента това става на 65 години дори и да не са изработени пълните години на пенсионни вноски.

Френското правителство заяви, че тези мерки са абсолютно необходими за съхраняване на френската пенсионна система, при която пенсиите се финансират от работещите. Поради застаряването на населението се налага да се работи по-дълго.

Нуждите за финансиране на пенсионната система се оценяват от експерти на 70 млрд. евро до 2030 г. Правителственият проект предвижда също така допълнителни данъци и такси на обща стойност 4 млрд. евро годишно за най-богатите данъкоплатци. Става въпрос най-вече за увеличение на данъка върху дохода и такса върху някои финансови продукти.

Въпреки тези вноски обаче синдикатите и лявата опозиция оценяват системата като несправедлива, тъй като според тях основната тежест за бъдещото финансиране на пенсиите ще понесат получаващите най-скромни възнаграждения.

Ако бъде приета, реформата ще приближи Франция до другите промишлено развити страни, повечето от които решиха да вдигнат пенсионната възраст. Все пак остават доста големи различия между отделните страни. Например в Германия и Испания прагът за пенсиониране е 65 години, а в Италия той ще бъде увеличен до 61 години през 2013 г., отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още