IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната възраст за пенсиониране в ЕС може да достигне 70 години през 2060

Понастоящем всеки пенсионер се издържа от вноските за пенсия на двама работещи, се казва в документ на ЕС

10:05 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Средната възраст за пенсиониране в ЕС може да достигне 70 години през 2060

Според високопоставен представител на Европейския съюз (ЕС) гражданите на Стария континент не би трябвало да се пенсионират преди 70 години, за да спестят средства на пенсионните фондове, които са с недостиг, съобщава Bloomberg.

В документ, който ще бъде публикуван днес, ЕС констатира, че понастоящем всеки пенсионер се издържа от вноските за пенсия на двама работещи.

Растящият брой на възрастните хора ще наложи средната възраст на пенсиониране да достигне 67 години през 2040 и 70 години през 2060, за да се поддържа настоящата пенсионна система, се казва в документа.

По-ранното пенсиониране не би било устойчиво поради по-ниската раждаемост и по-високата продължителност на живота.

Германия реши да повиши пенсионната си възраст на 67 години до 2029 г. Испания обмисля подобна стъпка, а Великобритания обсъжда увеличение на пенсионната възраст до 68 години.

Други страни обаче действат далеч по-бавно. Плановете на френския президент Никола Саркози за повишаване на възрастта за пенсия от 60 на 62 години например срещат ожесточена съпротива в страната.

Пенсионните реформи имат ключова роля в съкращаването на бъдещите разходи на правителствата и в справянето с набъбналите държавни дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още