IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон иска британците да се пенсионират на 66 през 2016 г.

В законопроекта се предвижда и опция за допълнително увеличаване на пенсионната възраст до 70 и повече години, през следващите десетилетия

20:44 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лондон иска британците да се пенсионират на 66 през 2016 г.

Новото правителство ускорява плановете си за реформа на пенсионната система, като предвижданата минималната възраст за пенсиониране на острова да достигне 66 години през 2016 г., пише BBC.

В законопроекта се предвижда и опция за допълнително увеличаване на пенсионната възраст до 70 и повече години, през следващите десетилетия.

Пенсионната възраст ще бъде повишена до 66 години, първо за мъжете, а до края на десетилетието и за жените.

„Великобритания имаше пенсионна система, с която можехме да се гордеем, но поради години на безотговорно управление и бездействие, сега има все по-малко хора, които влагат пари в пенсионните фондове, поради което държавните пенсии са изгубили стойността си и милиони хора тънат в нищета”, каза днес на брифинг в Лондон, секретарят по пенсионното осигуряване към коалиционното правителство, Иън Дънкън Смит.

„Хората живеят по-продължителен и по-здравословен живот от всякога и последното нещо, което искаме, е да ги лишим от работното им място, таланта и ентусиазма им, с налагането на изкуствена пенсионна граница”, допълва Смит.

Плановете на предишното лейбъристко правителство бяха, пенсионната възраст да се увеличи до 66 години през 2024г. и до 68 години до 2046г.

Според новото коалиционно правителство в Лондон, този процес трябва да бъде ускорен и пенсионна възраст от 70 години да бъде достигната много по-скоро.

Правителството, смята също да премахне и клауза от сегашното законодателство, позволяваща на работодателите да уволняват служители на 65 години.

Продължителността на живота във Великобритания е 77 години за мъжете и 81 години за жените.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още