IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреждава за неустойчивост на глобалното възстановяване

Фондът прогнозира, ръст на световната икономика от 4,8% през тази година и 4,2% през 2011 г.

20:17 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ предупреждава за неустойчивост на глобалното възстановяване

Възстановяването по света остава крехко, а страните са направили малко, за да изгладят дисбалансите в глобалната икономика, посочва Международният Валутен Фонд (МВФ), цитиран от Financial Times.

В първата ревизия на прогнозите си от юли, фондът обяви, че растежът през първата половина на годината е бил малко по-силен от очакваното, като световната икономика е нараснала с 5,25% на годишна база.

Много развиващи се страни имат силно домашното потребление и инвестициите там създават нови работни места. Растежът в развития свят обаче, е разочароващо слаб, а западните икономики не успяват да се оттласнат в достатъчна степен от рецесията, се казва в доклад на МВФ.

Фондът прогнозира, че световната икономика ще отбележи ръст от 4,8% през тази година и 4,2% през 2011 г., с което слабо ревизира прогнозата си от юли. Общите данни скриват някои съществени разлики в развитието на отделните страни. Новата прогноза ревизира надолу очакването за растеж в САЩ с 0,7% през тази година и 0,6% през 2011 г., докато прогнозата за Германия е повишена с цели 1,9% за 2010 г., поради силния ръст на германския износ.

Глобалното възстановяване остава крехко, защото все още не са приети достатъчно убедителни мерки за ребалансиране на икономиките, посочва МВФ.

„Въпреки че много развиващи се икономики отново се радват на силен растеж, те продължават в голяма степен да зависят от търсенето в развитите страни“, се казва в доклада на фонда.

Слабият растеж в САЩ отново подхрани спекулациите, че Федералният резерв ще приложи вливане на ликвидност – инжектиране на пари в икономиката.

МВФ обяви, че подобна стъпка може да бъде оправдана в близко бъдеще, ако данните за американската икономика продължават да разочароват.

„В случай, че подобни рискове се материализират, отговорът може да включва гаранция за запазване на ултра-ниските лихвени нива за продължителен период от време, нови придобивания на активи от държавата и мерки в подкрепа на пазарите“, се казва в доклада.

Опасността от дестабилизиращо отприщване на дефлацията се е увеличила в САЩ и други страни, борещи се да активизират слабото икономическо съживяване на фона на съществуващи все още финансови проблеми, посочва още фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още