IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише се противопоставя на сделката за бюджетните правила в ЕС

Според френско-германската сделка на страните от еврозоната няма да бъдат налагани автоматични санкции

11:00 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трише се противопоставя на сделката за бюджетните правила в ЕС

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отказа да подкрепи целия пакет от санкции за неизпълнение на бюджетните правила в еврозоната, приет от финансовите министри на ЕС тази седмица, пише Financial Times.

Позицията на Трише беше оповестена на фона на нарастващи критики в Германия срещу сделка, сключена от канцлера Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Компромисът предвижда мерките за затягане на контрола над бюджетните дефицити и дълговите нива да не са толкова строги, колкото първоначално предложените.

Трише, който беше сред най-ревностните поддръжници на по-строгите санкции срещу правителства с прекомерен дълг в еврозоната, поиска документа с новите правила да бъде изтеглен, тъй като в него не са отбелязани възраженията на президента на ЕЦБ.

Трише писмено е настоял в доклада на финансовите министри до правителствените ръководители на страните от ЕС да бъде включено изречението: „Президентът на ЕЦБ не подкрепя всички предложения в този доклад.“

Заключенията на министрите, които са подкрепени единодушно, ще бъдат представени на лидерите на ЕС на срещата им следващата седмица.

Френско-германската сделка, сключена в понеделник, означава, че на страните от еврозоната няма да бъдат налагани автоматични санкции при нарушаване на пакта за стабилност, ограничаващ нивата на дълг и бюджетен дефицит, които правителствата могат да си позволят. Вместо това, финансовите министри ще запазят политически контрол, като ще решават с квалифицирано мнозинство кога подобни санкции да бъдат налагани.

В замяна Саркози се съгласи да договори промени в договора за ЕС, които ще позволят създаването на постоянен „механизъм за разрешаване на кризи“ и гарантиране на стабилността на единната валута - основно германско искане.

Високопоставени германски представители окачествиха сделката като „много позитивна“, подчертавайки, че без компромис нямаше да има споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още