IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите усилиха натиска си върху Испания

Правителството на страната изпитва все по-големи проблеми при опитите си да се финансира от пазара

14:52 | 23.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пазарите усилиха натиска си върху Испания

Доходността по държавните облигации на Испания отбеляза значителен скок при днешния аукцион за пласирането на емисии с матуритет три и шест месеца. Това показва, че кризата в Ирландия все повече тежи и върху испанските облигации, пише Ройтерс.

Днес Испания пласира три- и шестмесечни държавни ценни книжа на обща стойност 3,26 млрд. евро. Това е доста близо до долната граница на обявените намерения за привличане на 3-4 млрд. евро от пазара.

Постигнатата доходност по тримесечната емисия е 1,743 на сто, което е много над регистрираните при продажбата на тримесечни облигации на 26 октомври 0,951 на сто. При шестмесечната емисия ръстът е от 1,285 на сто преди по-малко от месец до 2,111 на сто днес.

„Доходност от 2,11 на сто не е лоша, но в сравнение с предишните аукциони тя ясно показва, че напрежението около Испания се засилва“, коментира Давид Шнауц от Commerzbank за медията.

Основната рискова премия, която пазарите наблюдават – тази в разликата между доходността по десетгодишните правителствени облигации на Испания и Португалия, днес е 219 базисни пункта, което остава сравнително близо до рекорда от 232 базисни пункта, регистриран преди около две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гецов
преди 13 години
ииии ето, дойде момента/възможността - държавите да започнат да 'играят' срещу себе си......:значи, държава Х създава скрит инвестиционен фонд с 10-ина млрд и залага за собствения си фалит, Официално, се дърпа докато получи 100-ина млрд. и голям аванс за спасяване, след което....обявява фалит - сваля правителството - печели и чрез инвестиционния фонд....спира да плаща след аванса(на кой му стиска да запали конфликт?) иии хоп: разполага с пари, достатъчни да създаде собствена икономика на самовъзстановяваща се система - технологиите ги има вече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още