IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А защо всъщност Ирландия бе спасена?

Кой има интерес от кредитирането на страната може само да се предполага, но сигурното е, че проблемите едва сега започват

10:30 | 23.11.10 г. 12
Автор - снимка
Създател
А защо всъщност Ирландия бе спасена?

Защо еврозоната оказа такъв силен натиск върху Ирландия да получи спасителната помощ? Това е интересен въпрос в контекста на начина, по който се разви ситуацията около някогашния „келтски тигър“ през последните седмици.

Ето чистите факти

Ирландското правителство неколкократно настоя, че страната разполага с достатъчно силни фискални позиции, за да се справи без външна помощ поне до края на първото тримесечие на следващата година.

При липсата на необходимост от външно финансиране, за страната на практика няма никакво значение колко висока е доходността по нейните облигации. Движенията на международните пазари не се отразяват по никакъв начин на бюджета и разходите на която и да било страна до момента, в който тя не опита да привлече средства чрез пласиране на нови облигационни емисии.

Страната обаче беше поставена под силен натиск от страна на високопоставени представители на еврозоната и Европейския съюз. Заговори се за „криза за оцеляване“, „крах на еврото“, ако не се действа решително, и на практика целият дневен ред на лидерите от еврозоната бе посветен на доказването, че Ирландия не може да се справи без външна помощ.

Тази настоятелност буди известни съмнения, най-малкото защото при спасяването на Гърция ситуацията бе коренно различна. Тогава гърците молеха за помощ, а водещите страни от еврозоната дори заговориха за изключване на онези членове, които не могат да постигнат необходимите финансови показатели.

При Гърция имаше преподаване на морал, остри критики към това, което се е случвало в миналото, упреци и поучаване. Едва когато страната премина през всичко това, тя получи така важната международна подкрепа. Правителството започна да работи по плана за орязване на разходите и, въпреки недоволството на голяма част от обществото, подобри своите позиции.

Сега с Ирландия ситуацията е точно обратната – правителството на страната твърдеше, че няма нужда от чужда помощ на този етап, но в крайна сметка се съгласи да получи такава. В резултат политическата стабилност се разклати, част от управляващата коалиция напусна кабинета, а обществото се раздели във виждането си до каква степен е необходима външна намеса.

Хипотезите

Аналогията между спасяването на двете държави повдига множество въпроси, породени от различния подход на представителите на еврозоната. Ето някои от възможните хипотези, които са в основата на натиска към Ирландия да получи международната помощ.

Голяма част от дълговете на Ирландия е собственост на най-големите финансови институции в Европа. Продължителното обезценяване на този дълг предизвиква проблеми в балансите на въпросните финансови институции, много от банките са емитирали и суапове за защита от банкрут на Ирландия, което допълнително повишава риска за тях.

Освен това за банките става изключително скъпо да използват ирландски правителствени облигации като обезпечение при получаването на кредит. Причината е, че това може да става единствено при огромни отстъпки спрямо номиналната стойност на дълга, което пък създава потенциал за пазарен срив.

Европейската централна банка вероятно също е замесена в случващото се. През последните месеци, макар и тихо и без излишно афиширане, тя предоставя кредити срещу държавни облигации. Непрекъснатото удължаване на тези кредити приравнява действията на ЕЦБ към това, което прави Федералният резерв в САЩ, който директно обяви, че ще изкупува ДЦК с цел увеличаване на ликвидността.

Целта на действията на ЕЦБ е стабилизиране на дълговия пазар и предоставяне на ликвидност на европейските банки. Тези опити обаче сякаш пропадат, тъй като не се забелязва значително подобрение на междубанковия пазар.

Мнозина критици на тези действия твърдят, че така може да се стигне до инфлационен натиск. Според анализ на Джон Киърни от CNBC, спасяването на една държава може да послужи като инструмент за разсейване на критиките, че се монетизират дългове и че се поражда опасност от инфлация.

Изводите

След всичко казано дотук може да се направи един основен извод – спасяването на Ирландия всъщност е спасяване на кредиторите на страната. Казано по друг начин, това прилича на спасяванията на финансовите гиганти в САЩ и най-вече на AIG – резервен изход за анонимни играчи на пазара, които не са успели да предвидят рисковете и да управляват адекватно позициите си.

Именно поради това спасяване, което може да се окаже прибързано, Ирландия е на прага на политическа криза. Ако по-голямата част от ирландското общество възприеме идеята, че спасяването не е насочено към тяхната страна, а по-скоро към кредиторите и техните интереси, то кризата може да продължи доста дълго време.

Защото по всяка вероятност „келтският тигър“ няма да склони глава пред изискванията за бюджетни съкращения и кризисни мерки като начин, по който да бъдат спасени хора и институции, които са управлявали финансите си неблагоразумно.

При всички случаи интересното тепърва предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
valroudev
преди 13 години
Национализацията на банките е неизбежна. Защо Китайските компаний имат малка задлажнялост...а на запад всички банки имат 8 % собствени средства...92% маржин !! тези 8% -10 % не могат да покрият риска в кризисен момент. Инвестиционните Банки трябваше да гръмнат още 9/2008....да видим до кога ще помогне изкуственото дишане с тези напечатани пари...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
valroudev
преди 13 години
Ирландия с БВП от 200 милиарда сте бъде спасена...ами какво правим с Испания с БВП от 1.4 трилиона !! Ирландия ще бъде спасена по сценарий на АИГ , Фани Мей, Фреди Мак...ОК...защото Германия е най големият кредитор както на Гърция , така и на Ирландия...но когато Испания се обади за помощ...господ да е на помощ на Еурото...сега наред е Португалия...следва Испания !! тези 140 милиарда се дават на Ирландия...за да се разплати с кредитиорите си...най големият е Германия, следват банките вав Франция, англия по малко, !! истината идва...и тя ще бъде много много тъжна. за сажеление...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
lihvarite sa edinstvenata nadejda na USA i W. Europe da nalojat gospodstvo nad emerge darjavite - tova e osnovnata pri4ina postoianno da badat spasiavani - vodi se voina v momenta i tejesta vinagi se iznasia ot obiknovennite hora, dokato moshenitsite palniat djobove dori i po vreme na voina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Приватизацията на печалбите и социализация на загубите в пълен ход. Ако това не е корупция и срастване на икономическата с политическата власт, аз съм надуваем тигър.Защо Елитът не е в състояние да изработи справедливи правила, които да не прехвърлят тежестта на неговите грешки върху обикновенните граждани? Ами защото няма интерес и това е най-големият проблем, който се забелязва в начина по който функционира системата. Частните инвеститори трябва да си носят частно и неограничено отговорността, а институционалните да носят персонална и политическа отговорност. Не виждам да хвърчат глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
kanartikin
преди 13 години
Дрън Дрън Ярени ! Ако някой се върне и провери случилото се в началото на годината, ще види, че Гърците поне 3 месеца настояваха и повтаряха, че нямат нужда от финансиране и ще се справят самички.Тяхният фин. министър, а и мин. председател през ден излизаха с обръщения, че се справят и нямат нужда от допълнителни средства.Няма да коментирам изводите на статията, а самата фактология. Резонно е да се допусне, че така се спасяват кредиторите на Гърция Ирландия, а и на всички останали, НО, какво от това. Какво ни касае защо се случва това. За мен лично, е по важно какви са последствията от тези действия. Същото е да си задаваме въпроса,"Защо вали дъжд или защо пече слунце и кой има сметка.За това и по този начин започвам поста. В този свят винаги някой има интерес от това което прави и се случва, По важното е какъв е резултата и до какво водят последствията и ако можем да спечелим от това. Другото е Дрън Дрън Ярени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
x2spark
преди 13 години
Според мен ако действително Ирландиа не е имала необходимост от външна помощ то това в най близко време щеше да се докаже и такагорещо афиширанта криза с ирландия щеше много бързо да отшуми. Което пък не е добре за еврото защото ще поскъпне на ЕС има според мен за цел да поефтинее доста защото доста им се услади активирането на износа като ефект от криазата с Гърция при което еврото спадна доста. Затова ако правилно разбирам това е правилния подход за натиск на Ирландия и ако правилно го описват значи ще натане временна политическа криза и проблемите ще продалжат достатъщно време за да може еврото да спадне отново и то за по-дълъг период и износа отново да се активира с най-големи темпове. Сиреч това си е една добра косвена политика за обезценка на еврото и то за по дълъг период.Ако нещо се прецака имат и още държави които могат да бъдат използвани за същите спекулации .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Тези кредитирания са много кратковременно решение което не решава проблемите с лошите инвестиции /кредити/. Краха на финасовата система е неизбежен. Преди две години всички икономисти твърдяха че кризата ще свърш до месец два най-мого половин година и ни убеждаваха как няма криза и всичко е измислица. Както всички виждат кризата не само че не свърши а все повече държави се оказват с застрашена банкова система поради голямото количество лоши кредити. От там се налага да бъдат спасявани с изкопуването на тези лоши кредити от държавата а от там пък държавните банки се оказват в несъстоятелност и трябва те да бъдат финасирани. На всичко от горе и външните дългове на всички държави са с такива размери че няма начин да бъдат покрити дори и след 50г. САЩ, Великобритания, Испания ...... Най лошото е че тези които са отпуснали кредити на тези държави вече виждат, че няма начин да си вземат парите ако не отпуснат още кредит и така се получава една спирала. Парите ще стават само за печката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
1914
преди 13 години
има китайска поговорка - ако едно нещо се случи веднъж, няма никаква гаранция, че ще се повтори. ако обаче се случи за втори път, то със сигурност ще има и третиочаквайте още държави, които искат или не искат ще бъдат спасени от пичовете от МВФ и еврозоната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
optional
преди 13 години
спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се - с други думи затъналите кредитори търсят как да се спасят и затова притискат Ирландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
stoian777
преди 13 години
Bravo, bravo, bravo za tazi statia. 4rez neia mojem vsi4ki da si napravim izvoda kakvo predstavliava tozi EVROPEJSKI SAIUZ. Za men tova e ROBSTVO za smetka na tri ili 4eteri darjavi. EC spasiava sebe si, pravi po bogati svoite firmi za na6a smetka i ot tuk e izvoda : BALGARIA NIAMA NIKAKVO MIASTO V TOZI SAIUZ, NIE NIAMAME NIKAKVA POLZA OT NEGO DAJE NAPROTIV ZAGUBITE NI SA OGROMNI. Mejdunarodnia val. fond e absoliutno sa6tata pomia i Balgaria triabva momentalno da se otskubne ot tezi robski kle6ti. Ina4e kazano nie bavno umirame kato darjava i ne si li pomognem sami dokato ima o6te vreme prosto ne mi se misli kakvo 6te stane v bade6te...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още