IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС решава за спасителния план за Ирландия утре

Страната може да плаща 6,7% лихва върху финансовата помощ, което е повече от лихвения процент, за който се споразумя Гърция през май

16:51 | 27.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС решава за спасителния план за Ирландия утре

Ирландия се намира в последните етапи от преговорите за отпускането на спасителен заем от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Финансовите министри на всички страни от ЕС ще участват в конферентен разговор в неделя в 16:00 ч. брюкселско време, за да обсъдят окончателните параметри на спасителния план за Ирландия.

Това е разкрил запознат с преговорите източник от ЕС, пожелал да запази анонимност. Много е вероятно окончателното решение да бъде взето утре преди финансовите пазари да отворят в понеделник и предвид нестабилността на банковия сектор в Ирландия.

Министър-председателят на Ирландия Брайън Коуен прогнозира по-рано през седмицата, че страната може да получи достъп до 85 млрд. евро финансова помощ. Точният размер на заема и условията, които Ирландия ще трябва да изпълни в замяна, се очаква да се уточнят на срещата утре.

От държавната телевизия RTE заявиха днес, че страната може да се принуди да плаща 6,7% лихва върху деветгодишните заеми, които ще получи от МВФ и ЕС.

Това е повече в сравнение с лихвения процент от 5,2%, който Гърция се съгласи да плаща за тригодишните заеми, отпуснати й от ЕС през май.

Според публикация в Irish Times средният лихвен процент по тригодишните заеми, които ще се предоставят на Ирландия, ще бъде около 5,5 на сто, по думите на друг анонимен източник, свързан с преговорите.

Ирландското правителство оповести драстичен план за икономии в държавния сектор по-рано през седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още