IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова за „цялостно“ решение на проблема с дълговата криза в еврозоната

Доминик Строс-Кан заяви, че не вярва еврото да е застрашено, но че е необходим „цялостен и интегриран“ план за спасяването на финансовата система на региона

13:26 | 08.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
МВФ призова за „цялостно“ решение на проблема с дълговата криза в еврозоната

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан призова европейските лидери да се споразумеят за „цялостно“ решение на дълговата криза в еврозоната, посочвайки, че досега действията на европейските правителства са били „на парче“ и са незадоволителни, съобщава Bloomberg.

Ден след срещата при затворени врати на финансовите министри от Европейския Съюз (ЕС) в Брюксел Доминик Строс-Кан заяви, че не вярва еврото да е застрашено, но подчерта, че е необходим „цялостен и интегриран“ план за спасяването на финансовата система на региона и за успокояването на страховете на инвеститорите.

„Еврозоната трябва да представи цялостно решение на този проблем“, каза във вторник Строс-Кан след среща с гръцките лидери в Атина. „Подходът за решаване на проблемите на парче, страна след страна, не е адекватен“.

Строс-Кан направи своя коментар, след като финансовите министри на страните от ЕС не успяха да постигнат съгласие за следващите стъпки от общоевропейския отговор на кризата на безрезултатна двудневна среща в Брюксел.

Освен спасителните пакети за Гърция и Ирландия, за да понижи цената на кредитирането на двете най-застрашени икономики в региона – Португалия и Испания, ЕС разчита и на мащабно придобиване на облигации от Европейската централна банка. Администрацията в Брюксел се надяваше някои от мерките, предложени от финансови министри през изминалите дни, да получат зелена светлина.

Вместо това финансистите останаха разединени по въпроса за двете най-важни предложения – увеличаването на размера на фонда за финансова стабилност на еврозоната, който за момента е 440 млрд. евро, както и предложения от Италия и Люксембург план за въвеждането на общи европейски облигации, които биха позволили на изпадналите в затруднение страни да получат кредитиране на по-ниска цена.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле потвърди опозицията на Берлин срещу плана за общи европейски облигации, като посочи, че разпределянето на кредитния риск върху всички страни от еврозоната е в противоречие с бюджетните правила на ЕС.

Все пак италианският финансов министър Джулио Тремонти, съавтор на идеята за общите европейски бонове, заяви, че остава оптимист. „Това е предложение за общ европейски отговор на кризата“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Интересно, а МВФ дали призовава за "цялостно" решение и за САЩ?! Или там всичко е ясно - ще се печата шума до откат. Все ми се струва, че разединението на европейците в случая ще се окаже полезно (в дългосрочен план). Какви са тия общи облигации - накакъв нов комунистически интернационал ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още