IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя ще е първата страна, която ще напусне еврозоната?

В анализ на CNBC се посочва, че разпадането на единното пространство вече е на дневен ред, а основна движеща сила на процеса е Германия

20:58 | 29.11.10 г. 25
Автор - снимка
Създател
Коя ще е първата страна, която ще напусне еврозоната?

През следващата година за пръв път някоя държава ще заговори сериозно за напускане на еврозоната. Това може да се окаже страната с най-силна и динамична икономика в Европа. Това може да е Германия, пише в анализ за CNBC анализаторът Гай Джонсън.

Оцеляването на еврото вече няма да стои на дневен ред. Ако 2010 година успя да докаже нещо, то това е, че разликата в продуктивността между ядрото и периферията е твърде голяма, за да може да бъде запълнена от единна валута.

Единственият реален въпрос е как ще се случи разпадането на еврозоната и кои са страните, които Берлин е склонен да вземе със себе си.

Определянето на страните като „победители” и „победени” в тази ситуация би било грешка. Германия може и да изглежда като „победител”, но за износителите на страната вероятно ще предстои шок в случай, че новата валута рязко поскъпне.

От друга страна страни като Ирландия ще се чувстват далеч по-добре относно своето бъдеще, след като премине болезнения период на отделянето. Важно е да се знае, че разпадането на еврозоната няма да бъде никак безболезнен и лесен процес.

Всяка страна от еврозоната има много дълг, емитиран в евро. Следователно, много страни ще трябва да преструктурират дълговете си. Това няма да бъде приятно урпажнение нито за кредиторите, нито за длъжниците, макар все повече представители и на двете групи да се приготвят за подобен сценарий.

Тогава, когато тази ситуация приключи, почти всички ще бъдат по-щастливи. Германците вече няма да трябва да спасяват останалата част от Еврола, а останалата част от Европа ще намери начин за растеж с помощта на по-конкурентни валутни курсове.

Всъщност, много страни може да се окажат в период на засилен растеж и спадаща безработица, подобно на това, което се случи на Великобритания при напускането на валутния механизъм, предшестващ членството в еврозоната.

Трябва да се отбележи, че еврото може и да не се разпадне напълно. Може да остане група от държави, които са достатъчно близки в областта на икономиката и които да останат обвързани с обща валута.

Тези държави, които ще бъдат обединени от хегемона Германия, би трябвало от самото начало да се стремят към истинска интеграция и би трябвало да бъдат достатъчно смели, че да не допускат компромиси и да не правят отстъпки на никоя страна, която иска да влезе в техния клуб.

Единственият проблем е това, че в момента политическият елит в Европа е обременен с толкова лъжи, че никой не може да признае, че са допуснати грешки.

Сякаш няма желание сред политиците да осъзнаят, че единната валута е била грешка за много държави и че е време да се търсят варианти за изход. Хората в Европа се нуждаят от по-добро лидерство, при това се нуждаят от това точно в настоящия момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
Dragon
преди 13 години
Aз съм за разпадане на Европейския съюз нито една държава от развитие в Европа имат икономически ръст след присъидиняването и.А за бедните държави пак са си бедни единственото им напълниха гушите на хората които усвояват европейски пари а тези пари от къде са от развитите икономики.Казано на по *** език -Никой богаташ неиска да ожени детето си за некой бедняк то нали ще му се разпилеят парите.И накрая кой са най-добре от целия Еропейски съюз хората който крадат законно чрез усвояване на Европейски пари а на иконимиките майната им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Господа, престанете да говорите глупости!! Еврото беше създадено с благосовията и подкрепата на САЩ защото така по-лесно се сваля стойността на долара!! На никой отвъд Океана не му трябва нестабилно евро и Европа - напротив!! Трябва им това, което ставаше преди 3 години, когато еврото стигна 1.6$. Проблемът е, че еврото не обслужва само американски интереси, ами и корпоративни германски и отчасти френски.Еврозоната имаше за цел да бетонира германския износ без валутните пречки на отделните страни.Докато нямаше криза-нямаше и проблеми.Но сега излезнаха наяве всички трески. Европа е просто копие на СССР и СИВ, а те, както знаем се разпаднаха от самосебе си.Закономерно при това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
цитат: "Unlike true love, the euro really is forever"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 13 години
Никоя валута не е "грешка". Грешките са там, където се харчат парите. Златото грешка ли е? То е било валута хилядолетия наред - независимо от държавите? В ЕС социалната държава е рухнала, и вместо това да се признае, се прехвърля вината върху еврото. Каквато и да е валутата, не може да има система, която гарантира пари за всички и без работа, и за целта тормози все повече все по-малкото останали работещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
Germania i severnite strani sa edinstvenite jizneni ikonomiki v Evropablizo 80% ot germantsite sa protiv pe4atane na EUR za da se spasiavat banki i darjavi, Merkel ima izbori dogodina osven tova opozitsiata sadi pravitelstvoto v konstitutsiaonnia sad za tova 4e niama pravo da podariava parite na Germanskite danakoplattsiGermania i severnite strani 4udno biha si pominuvali i bez EURne mislia 4e EUR ima dobri shansove da otseleeZa USA tova ne promenia mnogo neshtata - dali shte e EUR ili DE Marka - vse shte e konkurentna valuta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
grammozak
преди 13 години
Има само една страна за изключване от ЕС и това е Англия, която винаги играе против интересите на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
valroudev
преди 13 години
Еуро, ИРАК, ИРАН са мръсни думи зад океана !! ВОЙНА ПО ВСИЧКИ фронтове срещу тези три думи ! каква е връзката между тези 3 думи. Садам беше първият който спомена че иска да продава петрол в евро. главата му падна. сега Иран продава петрол в евро...и тяхната искат да вземат. зад долара няма нищо, само един петрол. и ако петрола започне да се продава масово в евро...Америка е свършила. !! Америка ще направи всичко възмозно да изтрие тази валута от лицето на света !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Usurdieto na USA medii da pishat gluposti po vuprosa e dosta natrap4ivo.Qvno tam sa pusnali propagandnata mashina v pulna sila. Interesnoto, e kakvo tolkova pe4elqt ot tova osven otvli4ane na vnimanieto ot sobstveniq si deficit. Kojto v pro4em e rekorden!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
И точно поради това написаното в статията звучи абсурдно.Единствено се налива вода в мелницата на еврото във валутната война ,която не е само на един фронт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
Ясно е ,че валутната война върви с пълна сила.Засега Германия има по-разнообразни муниции.Отделно имам усещането че политическите и финансови ръководители на Германия взимат уроци по актьорско майсторство и драматичните роли им се отдават /изказването на Меркел пред партийният конгрес/.Преди четях статиите за 4тия/икономически/ райх и ролята на евросъюза само на нетрезва глава -май е дошло времето да ги прочета наистина.Като гледам вече се минава на нов етап с тия "помощи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още