IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя ще е първата страна, която ще напусне еврозоната?

В анализ на CNBC се посочва, че разпадането на единното пространство вече е на дневен ред, а основна движеща сила на процеса е Германия

20:58 | 29.11.10 г. 25
Автор - снимка
Създател
Коя ще е първата страна, която ще напусне еврозоната?

През следващата година за пръв път някоя държава ще заговори сериозно за напускане на еврозоната. Това може да се окаже страната с най-силна и динамична икономика в Европа. Това може да е Германия, пише в анализ за CNBC анализаторът Гай Джонсън.

Оцеляването на еврото вече няма да стои на дневен ред. Ако 2010 година успя да докаже нещо, то това е, че разликата в продуктивността между ядрото и периферията е твърде голяма, за да може да бъде запълнена от единна валута.

Единственият реален въпрос е как ще се случи разпадането на еврозоната и кои са страните, които Берлин е склонен да вземе със себе си.

Определянето на страните като „победители” и „победени” в тази ситуация би било грешка. Германия може и да изглежда като „победител”, но за износителите на страната вероятно ще предстои шок в случай, че новата валута рязко поскъпне.

От друга страна страни като Ирландия ще се чувстват далеч по-добре относно своето бъдеще, след като премине болезнения период на отделянето. Важно е да се знае, че разпадането на еврозоната няма да бъде никак безболезнен и лесен процес.

Всяка страна от еврозоната има много дълг, емитиран в евро. Следователно, много страни ще трябва да преструктурират дълговете си. Това няма да бъде приятно урпажнение нито за кредиторите, нито за длъжниците, макар все повече представители и на двете групи да се приготвят за подобен сценарий.

Тогава, когато тази ситуация приключи, почти всички ще бъдат по-щастливи. Германците вече няма да трябва да спасяват останалата част от Еврола, а останалата част от Европа ще намери начин за растеж с помощта на по-конкурентни валутни курсове.

Всъщност, много страни може да се окажат в период на засилен растеж и спадаща безработица, подобно на това, което се случи на Великобритания при напускането на валутния механизъм, предшестващ членството в еврозоната.

Трябва да се отбележи, че еврото може и да не се разпадне напълно. Може да остане група от държави, които са достатъчно близки в областта на икономиката и които да останат обвързани с обща валута.

Тези държави, които ще бъдат обединени от хегемона Германия, би трябвало от самото начало да се стремят към истинска интеграция и би трябвало да бъдат достатъчно смели, че да не допускат компромиси и да не правят отстъпки на никоя страна, която иска да влезе в техния клуб.

Единственият проблем е това, че в момента политическият елит в Европа е обременен с толкова лъжи, че никой не може да признае, че са допуснати грешки.

Сякаш няма желание сред политиците да осъзнаят, че единната валута е била грешка за много държави и че е време да се търсят варианти за изход. Хората в Европа се нуждаят от по-добро лидерство, при това се нуждаят от това точно в настоящия момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 10
GuznaSyvest
преди 13 години
За мен има много резон в това Германия да зареже еврото.Това не означава напускане на Еврозона обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
kravata_mu
преди 13 години
Еврозоната наистина пречи на някого. В англоезичните медии бълват анализи за провал на еврото. Толкова са много, че си мисля, че самата еврозона вече ги инициира - за да поевтинява еврото и да си стабилизират износа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
lyusien
преди 13 години
Пълни глупости Как ги пускат такива анализатори въобще Никоя страна няма да напусне Еврозоната и Е С Напротив -ще влязат нови страни -Хърватия Сърбия Турция Чаоо желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Mr_crash
преди 13 години
Ей много им пречи на янките тая еврозона:) Ама така трябва иначе ще печатат зелени хартишки без покритие и баламите ще работят за тях без пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
graki
преди 13 години
Глупости на търкалета! Поредният нищонезначещ англоезичен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още