IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Ирландия с три степени до BBB+

След понижението рейтингът на Ирландия остава с два пункта над този на Гърция

15:13 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи рейтинга на Ирландия с три степени до BBB+

Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Ирландия с три степени с мотива, че цената за спасяването на банковата система на страната продължава да расте, след като Дъблин потърси международна помощ миналия месец, съобщава Bloomberg.

Ирландският рейтинг беше понижен до BBB+ от A+, се казва в съобщение на Fitch. Агенцията посочва, че перспективата за рейтинга на страната, който е три степени над най-ниското инвестиционно ниво, е стабилна.

Ирландия се съгласи да получи 85 млрд. евро от европейските правителства и Международния валутен фонд (МВФ) на 28 ноември, след като цената за спасяването на банковата система на страната се оказа твърде висока. Европейската администрация оказа натиск над Дъблин да приеме помощта в опит да се овладее разпространението на дълговата криза в Испания и Португалия.

„Понижението на рейтинга отразява допълнителната фискална цена за преструктурирането и подкрепата за банковата система“, се казва в изявление на агенцията. „Кредитният профил на Ирландия вече не съответства на критериите за висок инвестиционен рейтинг“.

След решението на Fitch цената на 10-годишните ирландски държавни облигации се понижи, а доходността им се повиши с два базови пункта до 8,23%.

След понижението рейтингът на Ирландия остава с два пункта над този на Гърция, която първа сред страните от еврозоната поиска финансова помощ от Европейския съюз и МВФ. Standard & Poor’s понижи рейтинга на Ирландия с две степени на 23 ноември, като се обоснова с повишаващата се цена за спасяването на банковата система на страната.

Според условията за спасителния пакет ирландските банки ще получат 35 млрд. евро допълнителен капитал. Помощта включва незабавна инжекция от 10 млрд. евро и 25 млрд. евро резервен фонд.

Тази седмица ирландското правителство представи планове за бюджетни съкращения от 6 млрд. евро за 2011 г. - първата стъпка за намаляването на бюджетния дефицит до поставената от ЕС рамка от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Дефицитът ще бъде около 12% от БВП през тази година или 32% от БВП, ако се включи цената за спасяването на банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още