IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Бюджетните съкращения в Ирландия не са достатъчни

Нарастването на финансовото напрежение в Ирландия ще има пагубни последствия за Испания, Гърция и Португалия и може да се отрази дори на САЩ и Великобритания, посочва МВФ

20:40 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Бюджетните съкращения в Ирландия не са достатъчни

Ирландското правителство няма да успее да постигне заложената цел и да намали бюджетния си дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2015 г., освен ако не предприеме допълнителни бюджетни съкращения или не намери нови начини да увеличи приходите си от данъци, се казва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), пише Wall Street Journal.

В доклада на Фонда се посочва, че нарастването на финансовото напрежение в Ирландия ще има пагубни последствия за Испания, Гърция и Португалия и че може да се отрази дори на САЩ и Великобритания. „Разпространението на дълговата криза от Ирландия е чувствително“, се казва в доклада на МВФ. „Рисковете произтичат от факта, че пазарът възприема слабите места на Ирландия, като идентични с тези на другите изпаднали в затруднение страни от периферията на еврозоната.“

МВФ прогнозира, че през тази година ирландската икономика ще се свие. Между 2011 г. и 2014 г. Фондът прогнозира ръст от съответно 1%, 1,9%, 2,4% и 3%.

Прогнозите на Фонда са по-слаби от тези на ирландското правителство и в резултат на това, МВФ очаква 4,8% бюджетен дефицит в страната през 2015 г. Европейският съюз иска до тогава Ирландия да понижи бюджетния си дефицит до 3%.

Документът, изготвен на 8 декември, предупреждава също така, че способността на Ирландия да изплати международните кредити зависи от възстановяването на икономиката и банковата система от кризата.

За 2010 г. Ирландия очаква бюджетен дефицит от цели 32% от БВП, след като взе мерки за спасяване на националната си банкова система от крах. Правителството също така се ангажира чрез строга програма за бюджетни икономии да спести около 15 млрд. евро за четири години, като намали разходите и увеличи данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още